Društvo

BOŠKOVIĆ: Povećanje PDV-a ne znači i pogoršanje položaja radnika

1405boskovic
E
ventualno povećanje PDV-a sa 17 na 19 odsto ne znači i nužno pogoršanje radničkog položaja, s obzirom da dva procenta poena ne mogu značajnije uticati na inflaciju, jer značajan broj osnovnih proizvoda neće biti obuhvaćen ovim povećanjem, kaže za Dnevne novine ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković.

BOŠKOVIĆ: Povećanje PDV-a ne znači i pogoršanje položaja radnika
Portal AnalitikaIzvor

- Pored toga, iz Ministarstva finansija je najavljeno da je to mjera privremenog karaktera - poručuje ministar.

Na pitanje da li očekuje socijalne nemire zbog sve težeg položaja radnika, Bošković kaže da ne očekuje, jer smatra da „građani naše države odlično razumiju situaciju u kojoj se nalazimo i da ova Vlada sve radi kako bi podigla standard građana“.

Na pitanje kako komentariše dugogodišnje otpužbe da socijalnu pomoć primaju i porodice koje u posjedu imaju stanove i luksuzna vozila, dok - s druge strane – brojne samohrane majke nemaju podršku ni pomoć države, Bošković kaže da je evidentno je da ima zloupotreba i pronalaženja raznih rupa u Zakonu.

- Prava iz socijalne i dječije zaštite ostvaruju se u skladu sa uslovima propisanim Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Uvidom u zakonom propisane uslove evidentno je da lica koja posjeduju stanove u površini većoj od propisane, kao i vlasnici luksuznih vozila ne mogu da ostvare navedeno pravo. Kada su u pitanju samohrani roditelji, isti ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje porodice, kao i drugi građani zavisno od prihoda, imovine, kao i utvrđene obaveze izdržavanja od strane nadležnog suda – odgovorio je Bošković, i dodao da očekuje da će novi propisi otkloniti mogućnost zloupotreba.

Portal Analitika