Region

Nikolić i Irinej: Potrebni jedinstvo i odgovornost zbog Kosova

1405irinejnikolic
P
oglavar SPC, patrijarh Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručili su nakon jučerašnjeg sastanka da su u rješavanju najvažnijeg nacionalnog i državnog pitanja - pitanja Kosova - potrebni apsolutno jedinstvo i odgovornost.

Nikolić i Irinej: Potrebni jedinstvo i odgovornost zbog Kosova
Portal AnalitikaIzvor

- Želja nam je da riješimo problem Kosova na način koji ne ugrožava ni Ustav, ni suverenitet Srbije, ni živote i bezbjednost građana Kosova, a posebno Srba koji tamo žive - rekao je Nikolić u zajedničkom obraćanju nakon sastanka sa poglavarom SPC u Patrijaršiji u Beogradu.

Irinej je iskazao potrebu jedinstva i upozorio da su po rješavanje pitanja Kosova „najtragičnije diobe, istupanja bez mnogo osnova i razloga i opravdanja“, istupanja koja, kako je rekao, mogu da štete.

Predsjednik Srbije je naglasio da nije lako odlučivati u ime naroda, kao što nije lako odlučivati u ime Crkve, „ali je mnogo bolje kada u tome postoji jedinstvo“. On je istakao želju da Srbija izađe jača i snažnija sa više ponosa i časti, i da očuva svoje dostojanstvo.

Nikolić je kazao da pojedinci koji misle da treba da istupaju ili misle da su malo hrabriji, ako govore mimo onoga što je zvanična politika njihovih organizacija, treba da razmisle da li time nanose štetu sveukupnim odnosima Srbije. Prema njegovim riječima, svako treba i može da kaže ono što misli i iznese svoju ideju, ali niko ne može da zloupotrebljava svoj položaj na bilo koji način, „državni aparat da se obračunava sa ljudima, a da se neki od vjerskih obreda neprimjereno izvode sa ciljem da se omalovaži neka grupa ljudi, neki čovek, pojedinac“.

On je naveo da je Patrijaršija dom gdje se uvijek dobije savjet, smirenje i spokoj i da je zahvalan patrijarhu što razmjenjuju stavove i što iz toga uvijek izađe nešto dobro za Srbiju.

- Znamo da su prilike teške, ali ne smijemo da izgubimo razum i da se mnogo prepustimo emocijama, jer ipak mora u svim ovim pitanjima da dominira razum, dogovor, jedinstvo i zajedničko gledanje na probleme i da vidimo koji nam je put, izlaz i najbolje rješenje. Kao narod treba da vidimo gdje nam je najbolji izlaz i koje nam je najbolje rješenje. To je centralno pitanje - poručio je patrijarh Irinej i dodao da je ovih dana bilo pojedinih izjava koje su „privatne, lične izjave iza kojih stoje oni koji su ih izgovorili“.

- O tome ćemo malo i mi porazgovarati u našim tijelima - da budemo jedinstveni u svemu - to priliči Crkvi i Crkva je uvijek bila pojam tog jedinstve - poručio je patrijarh SPC.

Foto: rts.rs

Portal Analitika