Društvo

Gorjanc - Prelević: Prijedlog Zakona nepravedan, neustavan, neodrživ

1305tea
A
kcija za ljudska prava, CEMI, Evropski pokret, Anima, Juventas, udruženje Roditelji-samo su neke od organizacija koje se protive usvajanju Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i čiji će se predstavnici sjutra uoči glasanja na plenumu okupiti ispred parlamenta i  time pokušati da odgovore poslanike da daju zeleno svijetlo za zakon.
Gorjanc - Prelević: Prijedlog Zakona nepravedan, neustavan, neodrživ
Portal AnalitikaIzvor


Tea Gorjanc- Prelević

iz Akcije za ljudska prava kaže da je proglas od 15 stavki koji pokazuje čime su zapravo nezadovoljni samo dio onoga što u Zakonu zapravo ne valja, javlja radio Antena M.



"Smatramo da je ovaj prijedlog nepravedan, neustavan, protivan standardima ljudskih prava, protivan Zakonu o radu, dakle da je sistemski neodrživ. U svojoj suštini je nepravedan zbog toga što teret krize svaljuje na one koji su najsiromašniji, najugroženiji i koji za to uopšte nijesu nužno krivi."



Jedna od stavki prijedloga Zakona je da osnovna socijalna pomoć bude ograničena na 63 eura mjesečno za osobu koja živi sama, do najviše 120 za porodicu od 5 i više članova.



Gorjanc-Prelević  kaže da su ti iznosi ispod svakog nivoa:



"Apsolutno su neodgovarajući realnim troškovima života, oni su fiksirani i nisu čak ni vezani za troškove života, za potrošačku korpu i slično. Oni su ispod apsolutne linije siromaštva u Crnoj Gori".



Zakon predviđa i da svi oni koji su bez posla, a radno su sposobni ,primaju pomoć samo 9 mjeseci godišnje. Gorjanc kaže da je i to neprihvatljivo:



"Ispada kao da su oni krivi zato što ne rade i zato što nezaposlenost u Crnoj Gori raste, a nezaposlenost da podsjetim, ne znači da onaj koji je radno sposoban ne želi da radi, nego upravo suprotno- želi da rad, ali nema gdje da radi. Znači i oni se nepravedno kažnjavaju.  ’’



Najviše prašine i negativnih komentara dobile su odredbe Zakona  u vezi sa poloažajem i primanjima žena,odnosno majki za vrijeme porodiljskog ili roditeljskog odsustva. Jedna od njih je i

Marija Obradović

. Kaže da je iznenađena:



"Ja sam, a vjerovatno i sve žene u šoku, zato što sa jedne strane treba da pravimo porodicu, da razmišljamo kako da djecu prehranimo, školujemo i izvodimo na pravi put, a sad je pitanje zapravo da li uopšte djecu treba i rađati. Sad je pitanje umjesto kako ih školovati, da li i kako pod ovim uslovima roditi dijete.’’



Zakon predviđa u tom dijelu da će poslodavcima koji zapošljavaju žene sa platom većom od prosječne, za vrijeme porodiljskog odsustva biti refundiran samo iznos do visine prosječne zarade. Osim toga ukoliko neko zaposli ženu tri mjeseca prije nego što ona počne porodiljsko bolovanje, neće biti refundiran iznos plate za vrijeme bolovanja. Ukoliko je pak zaposle 6 do 12 mjeseci prije uzimanja bolovanja, biće refundirano samo 50 odnosno 70 odsto njene plate. Takođe, više neće biti garancije da naknada za vrijeme porodiljskog odsustva ne može da bude manja od najniže cijene rada.



Obradović ima bebu i uoči usvajanja takvog zakona poslanike i ostale nadležne pita:



"Kako ja sad njega da prehranim ako moram da radim? Ja sve i da hoću,ja nemam gdje da ga ostavim, nema ko da ga čuva, a mi od jedne plate ne možemo da živimo. Nekad ljudi kažu malo dijete ne treba ništa- treba i te kako treba. Od pelena pa sve ostalo je izdatak, šta god treba sve to mora da se kupi.Takođe, svi dobro znamo koliku pažnju zahtijeva beba, to je 24 sata. A ako im je cilj da se ne rađaju djeca, da se smanji natalitet, onda naka usvajaju takve zakone. U svim normalnim i razvijenim zemljama pospješuju natalitet, pomažu trudnicama i majkama sa djecom, a kod nas odmažu. Ako im je to prioritet samo neka nastave, odraziće se kako će se odraziti."



Zakon predviđa i između ostalog da majke sa invaliditetom ne primaju podršku od 100 eura, kao i da roditelji djece sa posebnim potrebama osim dodatka za njegu i pomoć od 63 eura ne dobijaju dodatne povlastice.



Takođe, beskućnici koji žive u vagonima, na stanicama, šatorima, neće se smatrati beskućnicima jer ne žive na ulici.



Gorjanc kaže da bi usvajanje tog zakona bilo katastrofalno:



"Mi živimo u državi koja se Ustavom proglasila za državu socijalne pravde, u državi kojoj je cilj da podstiče rađanje djece. Ubijeđeni smo da svako ko pročita ovaj Prijedlog Zakona vidi da on tome jednostavno ne da neće doprinijeti nego će sve to da suzbije.’’



Upravo zbog toga je u toku potpisivanje peticije koju je za nepun dan potpisalo preko hiljadu i po građana, kojom će NVO sektor pokušati da natjera Vladu da ponovo razmotri zakon.



A sjutra će, uoči glasanja, 20 predstavnika doći ispred parlamenta i tako pokušati da utiču na poslanike da ne izglasaju zakon, koji kako kažu, donosi najviše problema onima koji ih već imaju dovoljno.

Portal Analitika