Politika

Vuković: Za svečanu sjednicu nije potreban kvorum

1305misko_vukovicok
P
oslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković vjeruje da će poslanici Socijaldemokratske partije doći 20. maja na inauguraciju predsjednika Filipa Vujanovića, iako smatra da i bez njih svečana sjednica Parlamenta može biti održana.

Vuković: Za svečanu sjednicu nije potreban kvorum
Portal AnalitikaIzvor


Vuković smatra da za početak sjednice Parlamenta na kojoj će Vujanović položiti zakletvu, nije potreban kvorum, odnosno prisustvo 41 poslanika. U pitanju je, kako objašnjava, svečana sjednica.



„To je po mom mišljenju jedno nakaradno tumačenje Ustav i prava, jer ne bi se posebnim članom Ustava ta sjednica tretirala kao svečana, dakle nije radna sjednica, nije sjednica na kojoj se odlučuje o bilo čemu, ne glasamo, to je svečana sjednica“, kazao je Vuković za portal RTCG.



On objašnjava da je sličnih sjednica bilo i do sad. „Prije samo nekoliko mjeseci na svečanoj sjednici nam se obratio predstavnik OEBS-a pa niko nije prebrojavao poslanike, došlo je onoliko koliko je došlo“, pojašnjava Vuković.



Kaže i da bi u suprotnom tumačenju Ustava, Parlament "svako malo narodnu volju građana mogao da prekraja".



„Takvo tumačenje bi značilo i da dvojica ili trojica poslanika mogu da suspeduju volju birača, to teško može da bude održivo pravno tumačenje Ustava“, smatra Vuković.



Mediji su objavili da će klub poslanika Socijaldemokratske partije odlučiti na dan inauguracije predsjednika Filipa Vujanovića da li će se pojaviti na svečanoj sjednici i prisustvovati polaganju zakletve. Ipak Vuković vjeruje da će poslanici SDP doći na sjednicu.



„SDP je ozbiljna, stabilna partija, korektan koalicioni partner koji je zajedno sa DPS-om i drugim demokratskim strankama isposlovao sve ovo što Crna Gora danas jeste i koji je snažno doprinio obnovi crnogorske nezavisnosti i koji zajedno sa nama radi na jačanju institucija nezavisne Crne Gore. Tako da ovi nesporazumi, govore više o autonomnosti partija nego što su signal da može doći do potresa ili do kraja koalicije“, kazao je Vuković.



Iako ima onih koji, kako kaže Vuković, šalju političke provokacije i pozivaju SDP da ne dođe na sjednicu, on vjeruje da se 20. maja neće ispuniti njihova očekivanja.



„Mislim da su kolege iz SDP maksimalno odgovorni, odani i posvećeni Crnoj Gori i da poštuju institucije i ako je rečeno da je sve bilo uredu u skladu sa Ustavom, vjerujem da će biti na inauguraciji“, zaključio Vuković.

foto: rs.seebiz.eu

Portal Analitika