Politika

Bulatović: Bojkot do političkog sporazuma

13bulatovic
D
emokratski front istrajan je i odlučan u namjeri da se ispune politički zahtjevi ispostavljeni vlastima na mitingu održanom nakon predsjedničkih izbora završenih izbornom krađom koju je Demokratska partija socijalista izvršila na štetu Miodraga Lekića, saopštio je u razgovoru za Dan funkcioner Fronta Predrag Bulatović.

Bulatović: Bojkot do političkog sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

On je najavio da će bojkot Skupštine trajati do postizanja političkog dogovora kojim bi se razriješila politička i parlamenatra kriza.

„Lekićev izborni štab dokazao je javnosti da su naši zahtjevi za tim da predsjednički izbori budu poništeni utemeljeni na čvrstim dokazima o neregularnostima i izbornim krađama. Izborna krađa je glavni i jedini razlog zbog kojeg poslanici Demokratskog fronta bojkotuju parlament. U međusobnoj povezanosti uzroka, a to je izborna krađa, i spremnosti vlasti da udovolji realizaciji naših zahtjeva, logično je tražiti ili očekivati sledeće političke poteze Fronta i ostalih opozicionih stranaka“, istakao je Bulatović.

Prema njegovom mišljenju, iluzorno je očekivati da se poslanici DF-a vrate u Parlament ako parlamentarna većina ili njen dominantni dio politički brutalno ili perfidno odbiju da udovolje zahtjevima i ako neće da sjednu za sto i ostvare dijalog o prevazilaženju političke krize, koji bi rezultirao političkim sporazumom.

Logičnije bi bilo, smatra Bulatović „što ne znači da je i izvjesnije jer je o autonomno pravo svake stranke, da cijela opozicija bojkotuje Parlament i pribjegne novoj etapi demokatskog i političkog vaninstitucionalnog pritiska na vlast da se ispune naši zahtjevi”.

Bulatović je saopštio i da se inauguracija predsjednika Crne Gore može smatrati svečanim činom, ali da to nije čisto formalno pitanje, već jasno zakonom definisana procedura.

„Tek kada pred Skupštinom položi zakletvu, onaj koga je Državna izborna komisija proglasila može stupiti na dužnost predsjednika. Na ovom činu inauguracije vidjećemo političke pozicije svih aktera, pa i Socijaldemokratske partije. Posebno njihovog predsjednika Ranka Krivokapića, koji je Vujanovićevu kandidaturu označio neustavnom i izrazio spremnost, ako se steknu uslovi da raspiše nove predsjedničke izbore ukoliko se ovi proglase nevažećim. Iza Vujanovića ne stoji većina poslanika. To ne bi bilo sporno da je on stvarno pobijedio i da je ta pobjeda čista. Činjenica je da Vujanović nije pobijedio niti je čista ta njegova pobjeda koju je proglasila DIK“, kategoričan je Bulatović.

Po njegovoj ocjeni, moguće je da se dogodi da inauguraciju javno bojkotuje većina poslanika, odnosno da Vujanović položi zakletvu pred Skupštinom koja nema kvoruma.

„Skupština bez kvoruma i nije Skupština. Ako se to desi, biće to višestruko osporavanje Filipa Vujanovića u pravnom i političkom pogledu“, zaključio Bulatović.

 

Portal Analitika