Politika

Predsjedništvo SDP o Vujanoviću 20. maja

13sabovic
K
lub poslanika Socijaldemokrat­ske partije odlučiće na dan inaugu­racije predsjednika Filipa Vujano­vića da li će se pojaviti na svečanoj sjednici i prisustvovati polaganju zakletve. Tek 20. maja, za kada je zakazano polaganje zakletve pred­sjednika Vujanovića, održaće se i sjednica predsjedništva SDP, gdje bi trebalo da se donese odluka o stavu te partije o učešću na svečanoj sjed­nici parlamenta. Ono što je izvje­sno jeste da se poslanik SDP Džavid Šabović neće pojaviti na sjednici.

Predsjedništvo SDP o Vujanoviću 20. maja
Portal AnalitikaIzvor

"Očekujem da osim mene, još ne­ki poslanici SDP ne prisustvuju inauguraciji. Najbolje bi bilo kada či­tav klub poslanika SDP ne bi oti­šao, kao i naši ministri takođe", ka­zao je Šabović Dnevnim novinama, dodajući da bi jedino predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, kao predsjedavajući,mogao da se poja­vi i otvori sjednicu.

"Ali mislim da ostali poslani­ci SDP ne bi trebalo da idu, jer ne znam kako bi naši birači   shvatili takvo pona­šanje. Oni su zbog nas apstinirali, pa ne mo­ramo ni mi da potrčimo da čestitamo Vujanoviću, neustavnom kandidatu izbornu pobjedu", kazao je Šabović.

Poslanik SDP Izet Bralić, kazao je da će na sjednici Predsjedniš­tva SDP biće razmatrana tekuća pitanja.

"Sjednica je 20. maja, na dan inauguracije Vujanovi­ća, ali u ju­tarnjim sa­tima. Ja sam svoj stav o kandidaturi Vujanovića izrekao prije izbo­ra, taj stav je nepromijenjen. Sače-kaćemo da vidimo šta će Predsjed­ništvo odlučiti", kazao je Bralić.

Prema skupštinskom poslovniku, za početak plenarne sjednice neophodan je kvorum, odnosno prisu­stvo najmanje 41 poslanika. Bojkot sjednice su ranije najavili poslani­ci DF-a, Pozitivne Crne Gore i SNP. To znači da je DPS neophodan do­lazak bar pet poslanika iz SDP, ka­ko bi omogućili polaganje zakletve svom predsjedničkom kandidatu. Pojedini mediji su objavili informa­ciju da u SDP može da zaigra i na re­zervnu kartu. U toj varijanti potre­ban broj poslanika SDP bi bio u sa­li do utvrđivanja kvoruma, nakon čega bi izašli i ostavili Vujanovića da položi zakletvu pred poslanici­ma DPS-a, kao i poslanicima ma­njinskih stranaka.

Portal Analitika