Svijet

Turska: Uhapšeno devet osoba zbog eksplozija

okturska
T
urske vlasti privele su devet svojih državljana za koje se vjeruje da su povezani sa eksplozijama dva automobila bombe u kojima je poginulo 46 ljudi.

Turska: Uhapšeno devet osoba zbog eksplozija
Portal AnalitikaIzvor

U eksplozijama koje su se u subotu dogodile u turskom gradu Rejhanliju blizu granice sa Sirijom, poginulo je 46 ljudi a 140 ih je ranjeno.

Turski zvaničnici su za napad optužili grupu povezanu sa prorežimskom sirijskom obavještajnom organizacijom, a danas je sirijski ministar informisanja demantovao umiješanost sirijskih vlasti u napade.

"Incident je izvela organizacija koja je u bliskom kontaktu sa sirijskim prorežimskim grupama, i ovo kažem vrlo jasno, sa sirijskim muhabaratom (obavještajnom službom)", rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler, prenosi B 92.

On je naveo da se među devet osoba koje su privedene nalazi i glavni organizator napada.

"Utvrdili smo da su neki od njih bili uključeni u planiranju u ispitivanju terena i u skrivanju vozila", rekao je Guler.

Potpredsjednik turske vlade Besir Atalaj rekao je da su turske vlasti utvrdile da je devet uhapšenih umiješano u incident preko njihovih "iskaza i priznanja".

Turska, bivši saveznik Sirije, podržala je sirijsku opoziciju od početka pobune protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada u martu 2011. godine.

 

 

Portal Analitika