Svijet

Bugarska: Zaplijenjeno 350 hiljada lažnih glasačkih listića

1205izboribugarskaok
P
ripadnici bugarske državne bezbjednosti zaplijenili su 350.000 lažnih biračkih listića, saopštili su juče tužioci, dan uoči parlamentarnih izbora na kojima vjerovatno nijedna stranka neće osvojiti većinu, što će rezultirati još većim političkim previranjima u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije, javlja Rojters.

Bugarska: Zaplijenjeno 350 hiljada lažnih glasačkih listića
Portal AnalitikaIzvor

Tužioci su rekli da su listići pronađeni u štampariji čiji je vlasnik lokalni odbornik stranke GERB, čija je vlada podnijela ostavku za vrijeme protesta u februaru, ali prema rezultatima anketa još blago vodi.

"Više od 350.000 odštampanih listića, koji su bili spremni za upotrebu na parlamentarnim izborima, pronađeni su u štampariji u Kostinbrodu", navela je kancelarija tužilaštva iz Sofije u saopštenju.

Vlada stranke GERB je pala zbog demonstracija protiv niskog životnog standarda i korupcije, što je rezultiralo raspisivanjem izbora koji se danas održavaju..

Bugarska ima problema sa snabdjevanjem građana, od kojh su dva miliona napustili zemlju poslije pada komunizma 1989. godine, pijaćom vodom i strujom. Mnoga sela u ruralnim oblastima su pusta ili u njima žive samo stari.

Posle predizborme kampanje, koja se više sastojala od blaćenja protivnika nego raspravljanja o politici, očekuje se da će pregovori o koalicionoj vladi biti teški, što bi moglo dovesti u pitanje rukovođenje zemljom i ekonomsku politiku.

Portal Analitika