Abiznis

Vukićević i Malerba na godišnjem zasjedanju EBRD-a

1105ebrdzasjedanjeok
P
omoćnik ministra finansija i zamjenik guvernera Crne Gore u Bordu direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Nikola Vukićević učestvuje na redovnom godišnjem zasijedanju banke koje se održava u Istanbulu, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

Vukićević i Malerba na godišnjem zasjedanju EBRD-a
Portal AnalitikaIzvor

U organizaciji EBRD-a svake godine se održavaju zasijedanja koja okupljalju predstavnike država članica, međunarodnih finansijskih institucija i privatnog sektora, sa ciljem razmjene iskustava i unaprijeđenja dijaloga i saradnje.

“U okviru ovogodišnjeg zasijedanja EBRD-a, organizovan je panel na temu „Održivi razvoj u Crnoj Gori“, čiji je cilj prezentovanje zemlje i njenih investicionih mogućnosti predstavnicima finansijskih institucija i korporativnog sektora, kao potencijalnim investitorima. Osim g-dina Vukićevića, panelisti su bili Đulio Moreno, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Enriko Malerba, izvršni direktor EPCG, Gabriele Manducio, izvršni direktor kompanije Terna Crna Gora, Branka Pavlović, izvršni direktor Societe Generale banke u Crnoj Gori i Metju Morli, menadžer u kompaniji Porto Montenegro. Na panelu je razgovarano o ukupnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, mjerama koje Vlada implementira u cilju fiskalne konsolidacije, kao i o budućim projektima koji će se realizovati u Crnoj Gori, iz oblasti energetike, turizma i infrastrukture. Restrukturiranje i smanjenje javnog duga i smanjenje deficita označeni su kao dva glavna izazova koji stoje pred Vladom u oblasti vođenja javnih finansija”, precizirano je u saopštenju.

Pomoćnik ministra Vukićević je istakao da je Crna Gora posvećeno radi na obezbijeđenju finansijske i fiskalne stabilnosti, istovremeno stvarajući osnovu za dugoročni rast i prosperitet. „Za ostvarenje ovih ciljeva, ključni su nastavak fiskalne konsolidacije i dalje jačanje finansijskog sistema, uz kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta“, istakao je Vukićević.

Vukićević se sastao i sa visokim zvaničnicima EBRD-a, Evropske investicione banke i Banke za razvoj Savjeta Evrope.

“Na sastancima je bilo riječi o realizaciji aktuelnih projekata U Crnoj Gori, koje finansiraju ove institucije, kao i o modelima buduće saradnje koja, zajednički je ocijenjeno, treba da bude usmjerena na unapređenje infrastrukture i podršku sektoru malih i srednjih preduzeća”, navedeno je u saopštenju.

Portal Analitika