Društvo

Neobično svijetleće tijelo snimljeno iznad Podgorice?!

1105pg1sv
I
znad Podgorice je preksinoć oko 21 sat uočena neobična svjetleća pojava jarko narandžaste boje, pišu Vijesti.

Neobično svijetleće tijelo snimljeno iznad Podgorice?!
Portal AnalitikaIzvor

 

Za svijetleće tijelo, koje je u minut-dva naglo mijenjalo oblik i veličinu, pravce i brzinu kretanja i čitavo isijavalo jarkom svjetlošću, što je sve posmatralo nekoliko novinara ispred redakcije Vijesti, stručnjaci za astronomiju nemaju objašnjenja.

Astronom Igor Dajković kaže da je siguran da se ne može raditi o čvrstom tijelu, makar ne o onome što su saznanja današnje nauke.

- Sa pozicije moje struke, odgovorno mogu da tvrdim, da ovo nije astronomska pojava. Ima nepravilno kretanje, a ni jedno astronomsko tijelo na nebu, zvijezda koja je fiksna, planeta koja je fiksna ne može da ima ovakvo kretanje. Ni meteor nema takvo kretanje i kad krene, on više ne može tako mijenjati pravac kretanja - tvrdi Dajković, nakon što je analizirao fotografije.

Dajković kaže da nijedno nebesko tijelo ne može da izazove ovakvu pojavu.

1105Pgsvjetlo

- Ovakve pojave meteorolozi obično opisuju pojmom kuglastih munja. Opet, i taj problem je prilično nedefinisan i kao takav služi za razne interpretacije, pa se govori da nešto što svijetli, može da leti i na nekoliko metara od zemlje, lebdi u jednom mjestu, kreće se naprijed-nazad i slično.

Dajković podsjeća da se iznad Švedske godinama dešava pojava slična onoj koja je preksinoć uočena na nebu iznad Podgorice.

- Naučnici su to posmatrali i utvrđeno je da se kreće ogromnim brzinama i da je vjerovatno riječ o elektricitetu. Nestalo je na nekoliko godina i čujem da se opet pojavilo i u javnosti se najrazličitije interpretiralo - od vanzemaljaca, preko posjetilaca iz budućnosti, do duhova onostranih. Naučnici su rekli da je riječ o mekom tijelu i elektricitetu ili kugličastim munjama.

S druge strane, meteorolog Dušan Pavićević za Vijesti kaže da odbacuje mogućnost da je riječ o kuglastim munjama.

- Iako nikad nijesam vidio kugličastu ili loptastu munju, pomislio sam da je riječ o njoj. Ipak, one se vezuju obično za pojavu oluje, a nje preksinoć nije bilo - kaže Pavićević.

 

Portal Analitika