Kultura

Gostovanje Džerarda Vilijamsa na Sajmu knjiga

1105siviVuk
U
okviru četvrtog dana Osmog međunarodnog sajma knjiga u Podgorici, publici će se predstaviti istoričar i novinar Džerard Vilijams, koji će promovisati knjigu „Sivi vuk - bjekstvo Adolfa Hitlera“.

Gostovanje Džerarda Vilijamsa na Sajmu knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Vilijams će na štandu izdavačkog preduzeća „Admiral Books“ potpisivati knjigu u periodu od 16 - 17 sati i 30 minuta.

Nakon toga, od 17:40 u Cineplexx-u u Delta sitiju prikazaće se film koji je urađen po knjizi, ulaz za ovu projekciju je slobodan, a svi zainteresovani ulaznicu za film mogu preuzeti na info punktu na Sajmu knjiga, (broj ulaznica je ograničen), saopštili su organizatori Sajma knjiga.

Izdavački sat IP „Admiral Books“ na kojoj će se promovisati knjiga „Sivi vuk - bjekstvo Adolfa Hitlera “, autora Džerarda Vilijamsa predviđen je za 19 sati i 30 minuta.

O knjizi će govoriti autor Džerard Vilijams i Zoran Rapajić, urednik Admiral Booksa

Vilijams je snimajući seriju dokumentaraca u Argentini, na godišnjicu Folklandskog rata naišao na priču o Adolfu Hitleru. Tada se upoznao i razgovarao sa mnogo ljudi koji su bili sigurni da je Hitler pobjegao iz Njemačke i da je živio u njihovoj zemlji. Odlučio je da se udruži sa starim prijateljem - piscem, snimateljem i fotografom specijalizovanim za vojnu istoriju Sajmonom Danstenom - a ono što su otkrili je da postoji daleko više dokaza o bjekstvu vođe Rajha, nego o njegovoj smrti.

Džerard Vilijams je iscrpno pisao o Drugom svjetskom ratu, proveo je trideset dvije godine na televiziji, uglavnom radeći internacionalne vijesti za BBC, Sky, Reuters TV i Associated Press. Napisao je, režirao i producirao mnoge dokumentarne filmove i ima izuzetno bogato iskustvo u stvaranju programa uživo. Svoj prvi dokumentarni film, o nestašici hrane u Sudanu, režirao je 1983. godine. Dokumentarac „Strength to Cry“ dobio je pohvale internacionalnih kritičara i prikazan je u trideset zemalja. U svojim vijestima izvještavao je o najvažnijim međunarodnim događajima, među kojima su i pad Sovjetskog Saveza, rat u Jugoslaviji, genocid u Ruandi, Prvi zalivski rat, cunamiji i američka okupacija Iraka. Radio je kao odgovorni urednik na Reuters TV, BBC, Sky News, APTN i ABC.

Program Sajma knjiga za 11. maj:

15:00 Radionica NVO „Građanska Alijansa“ na temu „Izdavaštvo u oblasti ljudskih prava i vladavine prava“ Moderator: Ajša Hadžibegović, programska direktorka; Govori: Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava; Govori: Marina Bauk, koordinatorka medijskog programa

16:00 Redovna konferencija za štampu

16:00 Izdavački sat IK „Narodna knjiga“: promocija romana „Caligat in Sole (S one strane svjetlosti)“, autora Katarine Sarić; Govori: Katarina Sarić, autorka; Moderator: Prof. Olga Vojičić Komatina

16:00-17:30 Na štandu izdavačke kuće „Admiral Books“, potpisuje knjige autor Džerard Vilijams.

17:00 Autorski sat Lene Ruth Stefanović; Moderator: Vlatko Simunović, novinar i književni kritičar

Lena Ruth Stefanović je diplomirala ruski jezik i književnost na Univerzitetu Klement Ohridski, gdje je odbranila i magistarsku tezu na temu iz savremene ruske književnosti. Diplomske studije kineskog jezika i kulture pohađala je na Beijing Language and Culture Univerzitetu u Pekingu. Završila je Diplomatsku akademiju Gavro Vuković u Podgorici. Radila je kao saradnik Državnog protokola u Vladi Republike Crne Gore. Piše kratke priče i do sada je objavila knjige Arhetip čuda (2006) i Lo triumpe (2008).

17:40 Prikazivanje filma „Sivi vuk“, autora Gerarda Williamsa, Cineplexx; Žanr: Istorijsko-dokumentarna drama; Reditelj: Džerard Vilijams; Glumci: Dante Venesio, Petro Guggiani, Maria Heller, Martin Gianola, Alexia Moya, Alejandro Fain; Trajanje filma: 96’; Godina proizvodnje: 2012

18:00 Autorski sat Dušana Prelevića: promocija zbirke pjesama; Moderator: Radomir Uljarević, književnik, urednik IK „Oktoih“

19:30 Izdavački sat IP „Admiral Books“: promocija knjige „Sivi vuk“, autora Gerarda Williamsa; Govori: Gerard Williams, autor; Moderator: Zoran Rapajić, urednik Admiral Booksa; Govori: Goran Rapajić, Admiral Books.

 

Portal Analitika