Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • LEKIĆ: Nećemo dozvoliti da patentirani poslanici, koji mehanički dižu ruke, odlučuju o sudbini Lex specialisa

LEKIĆ: Nećemo dozvoliti da patentirani poslanici, koji mehanički dižu ruke, odlučuju o sudbini Lex specialisa

1005lekicM429
N
akon skoro dvosatnog razgovora lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića i predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića, Lekić je u kratkom obraćanju novinarima istakao da nije bilo preciznih zaključaka, da se radi na izradi Lex specialisa i da neće dozvoliti da patentirani propagandisti i poslanici, koji mehanički dižu ruke na bazi prethodnih instrukcija, odlučuju o sudbini Lex specialisa.

LEKIĆ: Nećemo dozvoliti da patentirani poslanici, koji mehanički dižu ruke, odlučuju o sudbini Lex specialisa
Portal AnalitikaIzvor

- Ovo nije bio kongres i sastanak koji je imao precizne zaključke. To je bio jedan ugodan dijalog polazeći od obostrane zabrinutosti nad mnogim degradirajućim momentima u crnogorskoj politici i pravnom sistemu. Dakle, kroz tu zabrinutost, dijalog sa predsjednikom Skupštine, čije ocjene lično cijenim - imajuću u vidu da imamo pojave napada na Ustav, nedovoljne odbrane Ustava od onih koji treba da ga brane, tu mislim prije svega na tužioca - dodajem i imperativa montaže "afere snimak", kao jednog mementa koji sa materijalnim dokazima pokazuje, ne samo političku korupciju po sebi, kao fenomena koji treba kritikovati, već kao nečega što je udruženi poduhvat planiranja i krađe na izborima. Tako, da smo o tim ozbiljnim temama morali povesti razgovor i napravili smo korisnu razmjenu mišljenja. Drugi dio razgovora se odnosio na naše zahtjeve i proceduru, kada će se i kako oni pojaviti u Skupštini - kazao je Lekić i dodao:

- Proklamovali smo privremeno napuštanje Parlamenta, ali selektivno, prema tome i današnji sastanak je oblik rada, jer se fizički održava u Skupštini. Tako da je DF prisutan radno, u neku ruku, jer smo i ustavnom odboru napisali pismo...Ali, ne učestvujemo, jer ne možemo da dozvolimo da takvi skandali prođu kao da se ništa nije dogodilo. Smatramo da tužilac treba da pozove Mila Đukanovića na ispitivanje, da ga ispita i da pokrene postupak zbog drastičnog slučaja političke korupcije koji je degradirao politički život i pravni sistem Crne Gore. Tako da, ne radi se tu samo o Lex specijalisu, nego i o drugim zahtjevima, za koje će predsjednik Skupštine reći kada će biti aktuelizovani. Kada budemo poslali Lex specialis, mediji će biti blagovremeno obaviješteni - kategoričan je Lekić.

Što se tiče prisustva DF-a na plenumu u srijedu, Lekić je kazao da ne isključuje mogućnost učestvovanja „onda kada njihovi zahtjevi budu na dnevnom redu“.

- Oni će biti, vjerovatno, zajedno kao cjelina. To je, dakle, naš prijedlog.

1005lekic2_429

Lekić je istakao da „nema misterije oko Lex specialisa“ i dodao, da ga rade pravnici.

- Lex specialis ima dvije komponente - pravnu, stručnu koja mora biti na adekvatnoj visini, a postoji i politička dimenzija čitavog tog pitanja. Mi, takođe, izučavamo i tu većinu u Parlamentu koja bi dočekala Lex specialis. Nećemo dozvoliti da se to pretvori u neku farsičnu scenu i da patentirani propagandisti, patentirani poslanici, koji mehanički dižu ruke na bazi prethodnih instrukcija, da oni odlučuju o sudbini Lex specialisa - kazao je Lekić i dodao:

- Dakle, analiziraćemo i ovaj politički aspekt, kakav će odnos imati stranke prema tom zakonu, tako da će se nakon toga znati sudbina Lex specialisa. Postoje faze u njegovoj izradi, pa u pojedinim učestvuje uža, pa šira grupa, tako da će svi biti obuhvaćeni na kraju.

Lider DF-a je povodom eventualne saradnje sa SDP-om kazao da će sarađivati u mjeri u „kojoj žele da se zaustavi ova degradacija političkog, ekonomskog, pravnog života“.

- Zabrinuti smo nad mnogim sferama društva koje ne funkcionišu na bazi Ustava. Tako da, gdje god vidimo šansu da zajednički branimo pravni poredak, Ustav, mi ćemo sarađivati.

Lekić je, potom, kazao da su neprimjerene medijske špekulacije oko Lex specialisa.

- Postoji jako puno problema u Crnoj Gori. Postoji problem političke korupcije, kriminala, sve to što traži EU... Postoji problem da Milo Đukanović, kao predsjednik DPS-a nije pozvan od tužioca da objasni koruptivne detalje iz „afere snimak“. I, to je ozbiljno pitanje - kazao je Lekić i dodao: - Radi se na Lex specialisu, biće to ozbiljna materija koja će biti uobličena, tako da ne bih komentarisao pojedinačne izjave. Vremenski, biće onda kada se dogovorimo oko procedure sa predsjednikom Skupštine, a o tome smo danas govorili - zaključio je Lekić.

Portal Analitika