Društvo

Otvoren Treći sajam mladih pronalazača

1005_Sajam
D
anas je u Podgorici u Delta sitiju otvoren Treći sajam mladih pronalazača. Program za mlade pronalazače dizajniran je od strane Fondacije "Mladi pronalazači Crne Gore" a organizovan u saradnji i uz podršku Ministarstva nauke, Centra za stručno obrazovanje, Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Biznis Inkubatora "Inventivnost", kao i donatora”.

Otvoren Treći sajam mladih pronalazača
Portal AnalitikaIzvor

Pomoćnik ministarke nauke mr Darko Petrušić ponovio je na otvaranju poznatu tezu da „na mladima svijet ostaje“ i dodao da „na mladima nauka ostaje“. Djeca i omladina puna znjanja, prema njegovim riječima, su budućnost Crne Gore i osnova društva.

- Današnja manifestacija je još jedan dokaza da je naša budućnost u pravim rukama, rekao je pomoćnik ministarke nauke koji je i otvorio Treći sajam mladih pronalazača.

Predsjednik Fondacije mladih pronalazača, Srđan Kadić, kazao je da Sajam mladih pronalazača ima za cilj da demistifikuje nauku i pronalazaštvo, kao i da dekonstruiše sliku o nauci koja je trenutno zastupljena u Crnoj Gori, a to je da „nauka predstavlja rad u nadrealnom prostoru na iznalaženju nekih novih formula, obrazaca i apstrakcija koje su same sebi cilj“.

- Pokazaćemo da je nauka sklona uopštavanju i apstrahovanju ljudskog znanja, ali ona je prije svega ljudski napor da se neka znanja i činjenice univerzalizuju i dovedu do toga da nam život bude bolji, rekao je Kadić.

On je dodao da „samo društva koja pokažu vitalnost na planu znanja, nauke i istraživanja moći će da prežive vrijeme novih tehnologija i znanja koja imaju mogućnost i kapacitet da promjene naše poimanje života“.

Treći po redu Sajam mladih pronalazača biće otvoren sjutra, u Delta sitiju sa početkom u 12.00 sati, saopšteno je iz ministarstva nauke.

Prisutnima su se pored mr Darka Petrušića i prof. dr Srđana Kadića, obratili i Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Maja Vukčević, direktorka Korporativnog sekretarijata Crnogorske Komercijalne Banke AD Podgorica, ispred ovogodišnjeg generalnog pokrovitelja Sajma.

- Sajam Mladih pronalazača 2013 najmasovniji je do sada, kako sa aspekta broja učesnika u takmičarskom dijelu (26 ekipa), tako i sa aspekta revijalnog dijela sajma, u okviru koga će se, između ostalih, crnogorskoj javnosti, po prvi put, predstaviti i FTC Montenegro tim, sa robotom koji je osvojio 2. mjesto na evropskom prvenstvu u Bukureštu, saopšteno je iz ministarstva nauke.

 

 

 

 

 

Portal Analitika