Društvo

CRNOVRŠANIN: Novim Zakonom biće predviđeno obilježavanje oružja

1005-Crnovrsanin
P
omoćnik ministra unutrašnjih poslova, Abid Crnovršanin, kazao je za Portal Analitika da je za ovu godinu planirano donošenje novog Zakona o oružju kojim će biti uređeno i obilježavanje žigom oružja koja su u posjedu fizičkih i pravnih lica.

CRNOVRŠANIN: Novim Zakonom biće predviđeno obilježavanje oružja
Portal AnalitikaIzvor

 

Takođe se priprema i Strategija i akcioni plan za kontrolu i smanjenje lakog i malokalibarskog oružja i municije. Crnovršanin je dodao da oružje mogu posjedovati samo lica koja su ispunila sve zahtjeve MUP-a potrebne za izdavanje dozvole za oružje, i naveo koji su to uslovi. Pomoćnik ministra za upravne unutrašnje poslove rekao je i da se oružje i municija oduzimaju licima koja su u krivičnom, prekršajnom i upravnom postupku. On je dodao da u zavisnosti od veličine krivičnog djela, kada je u pitanju oružje, zavisi i dužina kazne, koja se kreće od kazne zatvorom od šest mjeseci do osam godina.

 

ANALITIKA:  Koja je procedura za dobijanje dozvole za posjedovanje oružja?

CRNOVRŠANIN: Da bi fizičko lice izvršilo nabavku oružja potrebno je: da ima 21 godinu života; uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, da posjeduje dokaz o obučenosti za rukovanje oružjem, kao i dokaz o uplati naknade za obrazac i administrativnu taksu. Za nabavku oružja potrebo je i da osoba nije osuđivana ili da nije pokrenut postupak za krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednost Crne Gore, protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, protiv života i tijela, imovine, kao i druga krivična djela sa elementima nasilja, koristoljublja ili niskih pobuda. Takođe i da u posljednje tri godine lice nije kažnjavano ili da nije pokrenut postupak za prekršaje protiv javnog reda i mira izvršene upotrebom vatrenog oružja, kao i prekršaje utvrđene Zakonom o oružju, kao i da ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno i da ima opravdan razlog za nabavku oružja. Nakon izvršene nabavke, podnosi se zahtjev za registaciju oružja.

ANALITIKA: Da li se licima koja su u prekršaju oduzima dozvola?

CRNOVRŠANIN: Oružje i municija se oduzimaju u krivičnom, prekršajnom i upravnom postupku. Oružje i municija po pravosnažnosti rješenja o oduzimanju u upravnom postupku, odnosno oduzeti u pravosnažno okončanom krivičnom ili prekršajnom postupku, dostavljaju se Ministarstvu unutrašnjih poslova na raspolaganje.

1005-Crnovrsanin-2

ANALITIKA: Koja je procedura za oduzimanje oružja od lica?

CRNOVRŠANIN: Krivično gonjenje uređeno je u Krivičnom zakoniku - ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je zabranjeno, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako je predmet ovog krivičnog djela veća količina oružja ili sredstava ili je u pitanju oružje ili druga sredstva velike razorne moći, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

ANALITIKA: Da li u rutinskim pregledima službena lica mogu da oduzmu naoružanje ukoliko ga zeteknu kod nekih lica, a ona nemaju dozvolu?

CRNOVRŠANIN: Ako je oružje predmet izvršenja krivičnog djela ili prekršaja, može se oduzeti u pravosnažno okončanom krivičnom ili prekršajnom postupku.

ANALITIKA: Da li postoji akcija u MUP-u kojom se smanjuje broj nelegalnog oružja?

CRNOVRŠANIN: Pripremaju se Strategija i akcioni plan za kontrolu i smanjenje lakog i malokalibarskog oružja i municije. Planirano je donošenje novog Zakona o oružju, u 2013. godini, kojim će biti uređeno i obilježavanje žigom oružja u posjedu fizičkih i pravnih lica. Takođe, propisaće se da vlasnici koji  posjeduju oružje čija je nabavka, držanje i nošenje zabranjeno, da su obavezni da ga predaju Ministarstvu. Protiv ovih lica neće  se voditi krivični niti prekršajni postupak. Propisaće se da vlasnici oružja koji posjeduju oružje čija je nabavka, držanje i nošenje dozvoljeno, a koje nije registrovano da su dužni da podnesu zahtjev da im se izda oružni list ili da predaju isto Ministarstvu, a neće bili dužni da dokazuju porijeklo oružja, osim ako je stečeno izvršenjem krivičnog djela.

 

 

 

Portal Analitika