Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VLADA: Pooštriti kontrolu trgovačkih lanaca, MUP da izdaje radne dozvole umjesto Zavoda za zapošljavanje

VLADA: Pooštriti kontrolu trgovačkih lanaca, MUP da izdaje radne dozvole umjesto Zavoda za zapošljavanje

katanacslajd
Crnogorska Vlada i njeni radni timovi će u okviru mjera za suzbijanje sive ekonomije, pooštriti kontrolu velikih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori i promijeniti politiku izdavanja radnih dozvola. Naime, u Vladi imaju ideju da radne dozvole za strance umjesto Zavoda za zapošljavanje, ubuduće izdaje MUP. U Radnim timovima smatraju da je potrebno posjetiti velike trgovačke lance i uporediti broj zaposlenih sa brojem lica kojima je osigurana minimalna zarada.

VLADA: Pooštriti kontrolu trgovačkih lanaca, MUP da izdaje radne dozvole umjesto Zavoda za zapošljavanje
Portal AnalitikaIzvor

 

U okviru redovnog sagledavanja realizacije mjera iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za 2013. godinu, Vlada je ovu akciju ocijenila kao jednu od svojih najvažnijih tekućih aktivnosti. Izražavajući bezrezervnu podršku dosljednom sprovođenju planiranih mjera, Vlada je donijela zaključke kojim su nadležni organi i inspekcijske službe zaduženi da intenziviraju aktivnosti za bespoštedno suzbijanje svih oblika sive ekonomije, sa stalnim zaoštravanjem kaznene politike.

U Informaciji usvojenoj juče na sjednici Vlade konstatuje se da su radni timovi predložili da se upotpunosti stopira rad na crno; da  je potrabna izrada plana aktivnosti kontrole gradilišta u Crnoj Gori. Predlaže se neophodnost radikalizacije kaznene politike za poslodavce koji ne poštuju zakonske propise; i da je potrebno posjetiti velike trgovačke lance i uporediti broj zaposlenih sa brojem lica kojima je osigurana minimalna zarada. Radni timovi su, kako se navodi u Informaciji, upoznati sa slučajem „Albona“.

Radni tim je raspravljao o suzbijanju sive ekonomije na tržištu rada. Kao jedan od najvećih problema navedeno je pitanje izdavanja radnih dozvola, veliki broj radnih dozvola za strance i sam proces izdavanja radnih dozvola koji spovodi Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Govoreći o pronalaženju efikasnijeg modela suzbijanja sive ekonomije, utvrđeno je da treba sprovesti oštriju kontrolu poslodavaca kada je riječ o izdatim radnim dozvolama, zatim promijeniti zakonsku regulativu u pogledu nadležnog organa za izdavanje radnih dozvola (inicijativa da se boravišne i radne dozvole izdaju od strane MUP-a, kako bi se taj proces dobio na efikasnosti) i poboljšati komunikaciju informacionih sistema nadležnih institucija kako bi se unaprijedila saradnja u oblasti suzbijanja sive ekonomije.

Radni tim je takođe zaključio da treba opet početi sa kampanjom ’’Stop radu na crno’’, koja je u prošlosti imala dosta uspjeha. Navedeno je da bi ta kampanja mogla imati slojevit efekat u kratkoročnom periodu.

Vladina Analiza o mogućnosti većeg zapošljavanja domaće radne snage u odnosu na postojeći obim zapošljavanja stranaca, pokazuje da su zaposleni stranci u ogromnoj većini fizikalci. To se kosi sa nekada proklamovanom idejom poslodavaca u Crnoj Gori da je radna snaga sa strane kvalitetna idobro obučena.

Inače tokom 2012.godine broj radnih dozvola je smanjen na 25.050, što se i dalje moglo smatrati veoma širokim okvirom, uzimajući u obzir veličinu našeg tržišta, praksu zemalja iz okruženja, kao i procenta ostvarivanja kvota u prethodnom periodu. Iz tih razloga za 2013. godinu Vlada je dodatno smanjila broj radnih dozvola za strance u iznosu od 16.500.

Portal Analitika