Svijet

Umro slavni italijanski stilista Otavio Misoni

otavio
S
lavni italijanski stilista i bivši atletski prvak Otavio Misoni (Ottavio Missoni), osnivač poznate modne kuće “Misoni“  umro je u četvrtak u svome domu u 92. godini, objavila je njegova porodica.

Umro slavni italijanski stilista Otavio Misoni
Portal AnalitikaIzvor

Rođen 11. februara 1921. godine u Dubrovniku, u porodici italijanskog kapetana i majke Therese de Vidovich, Misoni je ondje proveo prve godine prije nego se porodica preselila u Zadar.

Misoni je 1953. sa suprugom Rositom Jelmini utemeljio modnu marku koju su proslavile poznate osobe poput Džeki Kenedi ili danas Kejt Midlton i postao prepoznatljiv po šarenilu boja i cik-cak motivima.

Nekadašnji prvak u trčanju na 400 metara, Misoni je u nekoliko navrata bio prvak Italije, a učestvovao  je i na Olimpijskim igrama 1948. gdje je upoznao suprugu od koje se više nije razdvajao. Njena porodica posjedovala je tekstilno poduzeće na sjeveru Italije i tako je krenuo njihov modni uspon.

Tokom Drugog svjetskog rata Misoni je učestvovao u bici za El Alamein i bio je ratni zarobljenik. Petnaestak godina bio je gradonačelnik esulske "Slobodne opštine Zadra u egzilu".

Marka Missoni stekla je tokom godina ugled u inovaciji i prva se okrenula masovnoj konfekciji u partnerstvu s američkom grupom shopping centara Target.

Grupa Missoni s vremenom je proširila poslovanje na visoku modu i parfeme, zatim na unutrašnji dizajn, na primjer Mazde, te na uređenje luksuznih hotela prenoseći svoje poznate motive na unutrašnju dekoraciju, tapiserije, tepihe i svjetiljke.

U ljeto 2012. u Dubrovniku je otvorio izložbu posvećenu njegovu radu i životnom putu, a u jesen izložbu "Majstor boja" u Rijeci.

Missonijev sin Vitorio i njegova supruga nestali su u januaru 2013. godine, vozeći se privatnim avionom u Venecueli.

(klix.ba)

Portal Analitika