Društvo

ROTKOVIĆ: Ako iko treba da proglasi Njegoša svecem onda je to CPC

0403RotkovicPOCETNA
A
kademik Radoslav Rotković kazao je, za Pobjedu, da „ako je iko trebao da proglasi Njegoša svecem onda je to trebalo da učini Crnogorska pravoslavna crkva“.

ROTKOVIĆ: Ako iko treba da proglasi Njegoša svecem onda je to CPC
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući prijedlog mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija da se Petar II Petrović Njegoš proglasi za sveca, rekao da je Njegoš prije svega bio svjetovni vadar.

- Mi nemamo načertanije, nemamo nacionalnu politiku i strategiju, pa ni priliku da bitne stvari uradimo prije drugih. Kako da mi proglasimo Njegoša svecem kada ne priznajemo svoju crkvu. A da smo to i uradili, gdje bi se molili Njegošu, kada je 650 crkava u vlasništvu SPC – kaže Rotković za Pobjedu.

On, ipak, ističe drugu dimenziju ove priče – to da je  Njegoš, prije svega, bio svjetovni vladar.

- U memoarima srpskog patrijarha Gavrila Dožića u prvoj rečenici piše da je Njegoš taj koji je bio na prelazu iz teokratije u svjetovnu vlast. Njegoš je veoma kratko nosio odoru mitropolita, svega tri-četiri godine, a kasnije u narodnoj nošnji. Njegoš je Vuku Karadžiću objašnjavao da on nije kaluđer, već vladika, odnosno vladalac. On je živio i umro kao svjetovni vladar – navodi Rotković.

On dodaje da u odsustvu jasne državne politike sada od Njegoša ko hoće može da uzima što mu treba, pa je u tom duhu i „politikantska ideja mitropolita Amfilohija“.

 

Portal Analitika