Zanimljivosti

„Sebičnije” žene srećnije su u vezama

sebicnezene
N
ije riječ o pravoj sebičnosti nego o tome da su žene koje znaju da postave granice i pridržavati ih se srećnije i imaju kvalitetnije veze.

„Sebičnije” žene srećnije su u vezama
Portal AnalitikaIzvor

Često podstaknute mislima da su njihovi partneri uvijek tu da im pomognu pa bi i one trebale biti na usluzi, žene će učiniti mnogo toga što im se zapravo ne radi. Na primjer priskočiće u pomoć oko kućnih poslova, u kuhinji i slično. Međutim, time samo narušavaju svoj mir i dodatno se "pune" stresom te su nezadovoljnije, naglašavaju istraživači sa univerziteta u Arizoni. A time štete i svojoj vezi!

Stres zbog manjka odmora nakon nekog vremena može prouzrokovati sukobe među partnerima. U istraživanju na 154 para koji su zapisivali sve što im se događalo ispalo je da su stabilnije veze u kojima se žena ponekad postavi sebično tako da odredi vlastite granice preko kojih neće ići. Takve žene uživale su više i u svojim vezama, a partneri su imali više sluha za njih.

– Parovi moraju da nauče da se nose sa stresom. Složene situacije iskušavamo svaki dan i, kad, na primjer, žena dođe kući već iscrpljena, onda mora znati reći partneru "ne" i pustiti ga da on taj dan obavi kućne poslove – smatra šef istraživanja Kejsi Totenhagen, piše Dejli Mejl.

vecernji.hr

Portal Analitika