Region

Dosije FILARET: Veze sa Arkanom i Legijom, podržavao Miloševića, finansirao Dveri

filaret
U
dokumentima o Episkopu mileševskom Filaretu (Jelenko Mićević)  koje su godinama vodile srpske bezbjednosne službe, zabilježene su optužbe srpskih izbeglica iz Hrvatske da je vladika Filaret zajedno sa bivšim komandantom SDG Željkom Ražnatovićem Arkanom, pukovnikom SDG Mihajlom Ulemekom prisustvovao likvidaciji Hrvata 1991. u Erdutu, piše beogradski dnevni list „Blic”.

Dosije FILARET: Veze sa Arkanom i Legijom, podržavao Miloševića, finansirao Dveri
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentima srpskih bezbjednosnih službi takođe se navodi da je vladika Filaret učestvovao u malverzacijama sa humnitarnom pomoći, da je jedan od finansijera političke stranke Dveri, da je javno podržavao Slobodana Miloševića, i maltretirao monahe.

Prema ovim navodima, kako piše „Blic”, advokat vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića, Slobodan Milivojević, zajedno sa Miloradom Ulemekom Legijom u više navrata je posjetio Filareta, koji je nakon jedne posjete tražio njihove biografije kako bi ih “odlikovao Ordenom Svetog Save”. Ovim odredom vladika Filaret je prije nekoliko dana odlikovao ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović i grupu ljekara.
Poslije ubistva premijera Zorana Đinđića u akciji “Sablja”, kontroverzni biznismen iz Prijepolja Bahrija Beganović, zvani Lutka, tražio je od policije da pretrese manastir Mileševa jer navodno u manastiru kriju lica sa potjernice.

Ali policija u ovom manastiru nije pronašla nikog od osumnjičenih za ubistvo premijera.

Malverzacije novcem iz humanitarne pomoći: Iznose se i optužbe na račun vladike Filareta o malverzacijama sa humanitarnom pomoći u organizaciji SPC “Čovekoljublje”.
- Predstavnici dijaspore koji su donirali pomoć ovoj organizaciji optuživali su Filareta da robu iz donacija prodaje muslimanima i Hrvatima, dok su pojedini svještenici spekulisali da zajedno sa mitropolitom dobrobosanskim Nikolajem pomoć šalje u bogosloviju, a ne izbjeglicama kojima je pomoć i bila namjenjena - navodi se u dokumentima SDB.

Vladiku je u martu 1999. optužio i Dragan Makojević, tadašnji direktor “Čovekoljublja”. On je najviše organe SPC obavjestio o brojnim nepravilnostima i finansijskim malverzacijama prethodnog direktora vladike Filareta, zbog čega je Filerat i smjenjen sa ovog mjesta. S druge strane, Filaret je na ove optužbe odgovorio “da je Makojević u vezi sa američkim službama bezbjednosti”.

Filaret je jedan od glavnih finansijera i savjetnika pokreta „Dveri“, koji su se na posljednjim izborima pojavili i kao politička stranka.

- Uoči održavanja Parade ponosa i planirane “Porodične šetnje” u organizaciji „Dveri“ vladika Filaret je funkcioneru ovog pokreta Bošku Obradoviću sugerisao da „Dveri“ treba da sačine proglas koji će platiti SPC a koji će biti besplatno distribuiran tokom okupljanja na proslavi u Mileševi 6. i 7. oktobra 2011 – stoji u dokumetnima koje je objavio „Blic”

 

Detalji iz dosijea:

 

Član Vlade: od 1998. do 2000. bio pomoćnik ministarke vijera Leposave Milićević, članice JUL

Socijalista: Javno podržao Slobodana Miloševića, iako su se od te podrške ogradili Sinod SPC i patrijarh Pavle

Posrednik: Dogovorio susret Vojislava Koštunice i vladike Atanasija

Radikal: Blisko sarađivao sa Vojislavom Šešeljem, čak je od lidera SRS i Tomislava Nikolića dobio džip na poklon

Narodnjak: Vjernici mileševske eparhije optužili ga da maltretira monahe i organizuje folk koncerte u manastirima

Portal Analitika