Region

Igrač za sve timove

1005bekoPOCETNA
Dan posle Bekovog svjedočenja u policiji, Tužilaštvo je konačno podiglo optužnicu protiv Miroslava Miškovića. Da li je Beko ovim svedočenjem kupio sebi slobodu, privremeno odložio preispitivanje spornih privatizacija u kojima su učestvovale njegove firme ili je ponovo pokazao da uspešno pliva u svim političkim režimima

Igrač za sve timove
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Beograda za Portal Analitika)

"Dobrovoljni odlazak" biznismena Milana Beka na šestočasovno policijsko saslušanje može se trojako tumačiti: nastavak borbe protiv preostalih tajkuna, finiš istrage protiv Miroslava Miškovića i preispitivanje 24 sporne privatizacije koje je Srbiji naložila Evropska unija.

Koliko je Bekov odlazak u policiju zaista dobrovoljan, najbolje govori podatak da se od 24 sporne privatizacije on i Mišković zajedno pominju u tri: Luka Beograd, C market i Večernje novosti. Sa druge strane, za Tužilaštvo bi Bekova izjava, u slučaju izrade optužnice protiv Miškovića, mogla biti ključna.

Naime, po zakonu Tužilaštvo do 9. juna mora ili da podigne optužnicu protiv najbogatijeg Srbina (Miškovića) ili da ga pusti na slobodu, jer se on u pritvoru nalazi još od 12. decembra prošle godine. Tužilaštvo je za sada podiglo jednu optužnicu protiv Miškovića, ali samo kada su u pitanje malverzacije sa putarskim preduzećima. Upravo zbog tih malverzacija je bio optužen i Miškovićev sin koji je iz zatvorskog pritvora pušten u kućni pritvor pre mesec dana.

1005bekoimiskovic
Potapanje saradnika:
Tokom poslednjih 20 godina Milan Beko je potvrdio da ume da igra sa svim i za sve političke timove koji vladaju Srbijom.

Međutim, kada je njegov ekonomski opstanak u pitanju spreman je da potopi svoje poslovne saradnike. To se, izgleda, upravo dešava i sa Miškovićem.

Tema šestočasovnog Bekovog razgovora sa policijom upravo je bila Miškovićeva uloga u privatizaciji Luke Beograd. Na tom sastanku Beko je navodno izneo podatak da je Mišković izvlačio novac iz Luke i prebacivao ga na firme koje su se vodile na njegovu decu. Nakon što je to saznao, Beko je i sam počeo da radi isto: novac iz Luke je prebacivao na svoje račune - uz opasku da je njegovo poslovanje bilo po zakonu. Koliko je novca prebačeno na te račune nije poznato, ali je Agencija za borbu protiv korupcije -još u vreme dok je vodila Verica Barać - saopštila da je država tokom te privatizacije oštećena za 21 milion evra.

Luka je privatizovana 2005. godine kada je premijer bio Vojislav Koštunica, a problem je nastao kada je u javnosti obelodanjena namera Beka i Miškovića da zemljište Luke, koje se nalazi u samom centru grada, promeni namenu. Trebalo je da se Luka izmesti iz centra grada, a da se na njenom mestu grade luksuzni stambeno poslovni kompleks koji bi kasnije bio na prodaju. Grad je zatim tražio da Mišković i Beko plate gradu prenamenu zemljišta, što su ovi odbijali da učine.

Inače u ovu aferu su umešani razni ljudi iz raznihpolitičkih stranaka koji su se u momentu te privatizacije nalazili u Agenciji za privatizaciju, Komisiji za hartije od vrednosti, a najviše su oštećeni mali akcionari koji su deonice Luke prodali za osam evra da bi njihova cena u vrlo kratkom vremenu bila udvostručena...

1005lukabeograd
Jasno je da je novac iz Luke je isisan, a Beko kaže da zbog sukoba sa gradom Beogradom nije mogao da realizuje deo svojih investicionih potencijala, da je bankama na ime kamata platio 23 miliona evra i predlaže: "Vreme je da se Luka ili ozbiljnije reorganizuje ili ode u stečaj".

Premijer u medijima: Još od momenta kada je Miškoviću određen pritvor, za Beka se govori da je spreman da sarađuje. Gde su granice saradnje i ko ih odredjuje - to još niko nije rekao. Ipak, zanimljivo je da se Beko oglasi kada se u javnosti najmanje pažnje obraća na afere koje imaju veze sa njegovim firmama.

1005vecernjenovostiDok je kontraverzni biznismen Stanko Subotić Cane govorio kako su Beko i Mišković prevarili WAZ oko privatizacije Večernjih novosti, i da su za WAZ-ov novac koji im je prosledio Subotić postali vlasnici Novosti - Beko je ćutao. Kada se bura stišala Beko je 17. maja prošle godine saopštio da su njegove kompanije vlasnici Novosti i da su dobile arbitražni spor protiv nemačke medijske kompanije WAZ.

"Imamo nameru da odbranimo Novosti od neetičkog preuzimanja i kuririzacije novina od strane najmoćnije poslovno-političke grupacije u zemlji", naveo je tada Beko u saopštenju.

Zatim je Komisija za hartije od vrednosti naložila Beku da podnese ponudu za prodaju udela većeg od 25 odsto, što on nije učinio. Njemu je zatim oduzeto pravo upravljanja na udeo veći od 25 odsto i sada je država najveći pojedinačni akcionar u Novostima. Posle toga, ništa se nije dešavalo dok Beko na Biznis forumu na Kopaoniku, marta ove godine, nije izrazio želju da bude premijer Srbije.

Ko reketira biznismene: Žaleći se na to da su biznismeni u Srbiji izloženi reketu i medijskom spinu u kojem je proglašeno da privatizacija nije uspela, kao i da Srbija iz loše ekonomske situacije može izaći ili snagom jakog lidera ili čvrstom ideologijom - a da nemamo ni jedno ni drugo.

Usledilo je pitanje da li bi on preuzeo funkciju premijera. Beko je prvo, valjda šaljivo, odgovorio: "U Srbiji se danas hapsi i za mnogo manje od tog pitanja", a onda je rekao: "Bio bih premijer ali to vam se ne bi dopalo".

1005manjovukoticMesec dana nakon ove izjave - da li zbog vlasnika ili nezakonitog poslovanja - Novosti su ponovo na udaru vlasti a možda i pravosuđa. Naime, od pet članova Nadzornog odbora država je imenovala tri koji imaju bliske veze sa SNS-om. Ti članovi su navodno tražili od glavnog urednika Manojla Vukotića uvid u poslovanje i veoma visoke plate nekoliko zaposlenih za koje se tvrdi da su bliski Vukotićevi saradnici. Vukotić je nakon toga gotovo nečujno podneo ostavku u čemu ga podržao Kolegijum Novosti koji je takođe podneo ostavku, ali novi glavni urednik još nije imenovan.

Kada će preispitivanje privatizacije Novosti doći na red nije poznato, ali valjda je Vukotićeva ostavka uvod u pretraživanje poslovnih knjiga. Upućeni tvrde da se ova medijska kuća nalazi u velikim finansijskim problemima, ali da su - i pored toga - prošle godine podigli kredit od tri miliona eura koji sada ne mogu da vraćaju. Navodno, ni jedna banka neće da izađe u susret njihovim zahtevima.

Vještina biznis igre: Koliko je Beko vešt igrač, opisala je i guvernerka Srbije Jorgovanka Tabaković.

1005tabakovic"On ne gazi na trulu dasku, obično se dobro obezbedi u svojim poslovima ume da se provuče kroz rupe u zakonu… Umesto Beka stradaju oni koji su pristali da mu služe I da tumače zakone a koje je on koristio kao rukavice", rekla je Tabaković nakon prvog Bekovog saslušanja u policiji. Navodeći da je Beko veoma inteligentan, Tabaković je rekla i da se čini da on poznaje ekonomiju mnogo bolje od mnogih ekonomista.

Za Milana Beka očigledno do sada nije bilo zime kada je njegov ekonomski opstanak u pitanju. Da ume sa političarima pokazao je u praksi jer se visoko kotirao u svim političkim garniturama:

Za vlasti Slobodana Miloševića bio je ministar za privatizaciju, zatim je u JUL-u partiji Mire Marković bio nosilac liste u Kragujevcu, potom je učestvovao u političkoj kampanji Demokratske stranke 90-tih godina; tokom bombardovanja Srbije krio je Zorana Đinđića u svojoj kući u Herceg Novom; bio je u Vladi Momira Bulatovića...Onda se pritajio neko vreme i pojavio kao kupac u privatizacijama koje je sprovodila Koštuničina vlada.

1005bekokrajKada je Crna Gora otišla iz Državne zajednice navodno je stekao dvojno državljanstvo srpsko i crnogorsko; kada je Tadić optužio tajkune da su Miloševićevi kadrovi, Beko mu je zatvorio usta rečenicom da tajkuni nisu Miloševićevi nego Tadićevi

Zanimljivo, u dobrim odnosima je i sa sadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Njega je obišao u bolnici dok je ovaj u vreme Tadićeve vladavine štrajkovao glađu i žedji tražeći da se na taj način raspišu vanredni pralamentarni izbori. Nikolić je to protumačio kao veliku Bekovu hrabrost.


I na kraju, sada je na potezu država. Na ispitu je njihovo obećanje da će tajkuni odgovarati jer su se obogatili izvrdavajući zakon. Da li će to važiti i za Milana Beka?

Violeta CVEJIĆ

Portal Analitika