Svijet

Sirija: Spremni smo za istragu UN

0905sirija
S
irija je danas izrazila spremnost da primi tim stručnjaka Ujedinjenih nacija koji će istražiti tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja u sukobu u toj zemlji.

Sirija: Spremni smo za istragu UN
Portal AnalitikaIzvor

"Spremni smo i uvijek smo spremni da prihvatimo delegaciju koju je formirao šef UN Ban Ki Mun kako bi se istražilo ono što se dogodilo u (mjestu) Kan al-Asalu", rekao je zamjenik šefa sirijske diplomatije Fajsal Mukdad za agenciju Frans pres, prenosi b92.

Sirija je prvi put zatražila da se sprovede ovakva istraga ubrzo pošto je optužila pobunjenike iz redova opozicije da su upotrijebili hemijsko oružje u Kan al-Asalu, blizu sjevernog grada Alepa u napadu 23. marta, u kome je, prema tvrdnjama vlasti, ubijeno više od 30 ljudi.

Sirija je pod sve većim međunarodnim pritiskom, jer se sumnja da se u sukobu u ovoj zemlji, koji traje više od dvije godine, koristi hemijsko oružje.

SAD su u aprilu izrazile uvjerenje da je sirijska vlada upotrijebila hemijsko oružje, ali su istakle da će reagovati tek kada budu imale konkretan dokaz za to, dok je Britanija danas saopštila da je veoma vjerovatno da su snage sirijske vlade koristile hemijsko oružje, a da nema dokaza da su to učinili i pobunjenici.

Portal Analitika