Abiznis

Rudari Boksita odbili ponudu Vlade

0905boksiti
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su u jami Biočki stan zatvoreni već 14 dana, odbili su današnju ponudu Vlade o ponuđenoj pozajmici od 320 hiljada eura.

Rudari Boksita odbili ponudu Vlade
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik Sindikata i jedan od radnika koji je i sam bio zatvoren u jami, Dragan Dubljević kazao je agenciji Mina-business da su rudari ponuđeno ocijenili neozbiljnim.

- Iako je situacija u jami izuzetno teška i zdravlje rudara sve gore oni su odlučni da istraju u zahtjevu za isplatom sedam zarada. Kako su kazali, i po cijenu života će istrajati, kazao je Dubljević nakon obilaska rudara.

Rudari su od srijede prekinuli uzimanje hrane i vode i kontakt s javnošću.

Prema njegovim riječima, Sindikat je svjestan izuzetno teške situacije koja se pogoršava iz minuta u minut i iniciraće razgovore sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, Vladinim predstavnikom u Odboru, Predragom Stamatovićem i resornim ministrima za iznalaženje rješenja.

- Od njih očekujemo i odgovore zašto su odbili da se uz garancije obezbijedi traženi novac, rekao je Dubljević.

Predstavnici Sindikata su podsjetili da su od Vlade još 27. februara počeli da traže da im se odobri pozajmica od 320 hiljada eura za koje su nudili duple garancije.

- Iznenađuje zašto tek sada odobravaju pozajmicu nakon što su se rudari zatvorili u jamu i prije toga iskazali čvrsto uvjerenje da im taj iznos više ne odgovara, naveo je Dubljević.

Kako je tada traženo, od 320 hiljada eura je trebalo da se obezbijedi isplata septembarske plate, i po 250 eura na ime oktobarske zarade.

Rudari su nakon ulaska u jamu od Vlade zatražili isplatu sedam zaostalih zarada, za šta je neophodno oko dva miliona eura koje bi rudari vratili uz garancije na ime duga od više od milion eura mađarskog Mala i novih ugovora o isporuci rude.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog Komisije za ekonomsku politiku da radnicima Rudnicima boksita isplati 320.000 eura u vidu podrške ili pomoći.

Vlada je apelovala na rudare koji štrajkuju glađu u jami Biočki stan da prestanu sa takvim radikalnim vidom sindikalnog protesta, kako ne bi ugrozili zdravlje.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha. Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stepena.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada EUR. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika boksita, Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Portal Analitika