Politika

Zeleno svijetlo za Izvještaj o radu MO i stanju u Vojsci CG

ispracaj04
G
lasovima vladajuće koalicije Odbor za bezbjednost i odbranu usvojio je Izvještaj o radu Ministarstva odbrane u 2012, kao i Izvještaj o stanju u Vojsci CG za prošlu godinu. Zeleno svijetlo tog radnog tijela dobio je i Izvještaj o učešću pripadnika vojske u mirovnim misijama. Odbor je jednoglasno odlučio da od Ministarstva unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost zatraži informacije o novim momentima iz afere Listing, u vezi sa hapšenjem Nasera Keljmendija, čije se ime pominjalo u tom slučaju.

Zeleno svijetlo za Izvještaj o radu MO i stanju u Vojsci CG
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić obrazlažući Izvještaj o radu tog ministarstva za prošlu godinu , izmedju ostalog navodi:

- Izvršene su djelimične pripreme za uređenje i opremanje vazduhoplovnog operativnog centra , nastavak tih aktivnosti je u toku i tokom ove godine se očekuje postizanje značajnih rezultata. U tom smislu mislim da je najznačajniji projekat koji se trenutno realizuje projekat nadzora mora, gdje će se kroz instaliranje radarskih sistema koje je u toku i uspostavljanje operativnog centra mornarice obezbijediti stalno praćenje pomorske sitaucije u crnogorskom teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu i razmjena podataka sa partnerima i saveznicima, kazala je ministarka.

Prema njenim riječima, tokom protekle godine uništeno je oko 700 tona ubojnih sredstava, čime su značajno smanjenje bezbjednosne prijetnje u našoj državi.

- Angažujući se u uslovima kada civilne sposobnosti nijesu bile dovoljne za blagovremenu zaštitu stanovnistva Vojska CG je dala značajan doprinos uspješnoj zaštiti i spašavanju stanovništva i saniranju posljedica sniježnog nevremena. Održavanje objekata u vojnim kompleksima vršeno je sa ciljem da se izvrše neophodne opravke magacina u kojima se čuva vojna oprema, naoružanje i municija. Međutim i pored napora u tom pravcu i dalje su uslovi za smještaj ljudstva, naoružanja i vojne opreme vrlo nepovoljni, istakla je Pejanović-Đurišić.

Ministarka dodaje da je ključni izazov i u prošloj, ali i ovoj godini unaprjeđenje oparativnih sposobnosti Vojske . SNP-ovog Vasilija Laloševića interesuje učešće naših vojnika u mirovnim misijama.

- Ukoliko imate najavu povlačenja američkih, britanskih i drugih trupa iz sastava NATO kontigenta zanima me šta će uraditi Ministarstvo odbrane i Crna Gora kada je u pitanju naš kontigent, upitao je Lalošević.

- Kraj 2014. značiće i kraj misije u ovoj formi. Mi to pratimo i nećemo ni na koji način dovesti naše pripadnike u situaciju da ne odgovorimo na pravi način šta budu izazovi koji se u tom postupku tranzicije budu pojavljivali. Mi smo već povukli prvi potez koji je značio procjenu brojnosti. To ćemo raditi i dalje i naravno iskazali smo našu spremnost da učestvujemo i u daljim fazama prisustva međunarodnih snaga u Avganistanu zavisno od toga kakav bude koncept tog prisustva. U svakom slučaju tu će se raditi o potpuno drugačijoj vrsti aktivnosti i zadataka koji će biti više usmjereni na savjetovanje, mentorstvo , pomaganja avganistanskim snagama bezbjednosti sa vrlo malim brojem pripadnika ne samo Vojske CG nego generalno i partnerskih zemalja, odgovorila je ministarka.

U DPS-u su zadovoljni izvještajima. Obrad Mišo Stanišić je pitao koliko pripadnika sedmog bataljona ima ili nema u Ministarstvu odbrane i Vojsci CG.

- Ako bi mi bilo dozvoljeno da politički o tome pričam imala bih svoju priču, ali sa funkcije ministra odbrane moj jedini kriterijum u ministarstvu kad pričamo o ljudima je ne njihovo prebrojavanje po bilo kom osnovu nego isključivo njihov doprinos radu ministarstva i Vojske, odgovorila je Pejanović Đurišić.

- Generalno zadovoljan sam ovim izvještajnim periodom i napretkom ostvarenim tokom 2012, istakao je Borisav Banović poslanik SDP-a.

Zaključci odbora su da da treba podmladiti kadar u Vojsci Crne Gore, poboljšati uslove smještaja ljudstva i opreme i ukloniti višak naoružanja.

SNP je i uoči rasprave o izvještajima predložio da se u dnevni red uvrsti njihova inicijativa. Vasilije Lalošević.

- Donošenje odluke o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i ANB-a na okolnosti novih momenata u aferi Listing u svijetlu hapšenja Nasera Keljmendija čije se ime pominjalo u toj aferi, kazao je Lalošević.

Odbor je jednoglasno odlučio da od Ministarstva unutrašnjih poslova , direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost zatraži informacije o tome u pisanoj formi a da se naknadno, u odnosu na njihov sadržaj, odluči o eventualnom kontrolnom saslušanju.

izvor: radioantenam.net

Portal Analitika