Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Demolirane prostorije Udruženja anonimnih narkomana, poručeno im da su „smeće koje treba izbaciti“

Demolirane prostorije Udruženja anonimnih narkomana, poručeno im da su „smeće koje treba izbaciti“

0905-NA-1
P
okidane rešetke na prozoru, ostaci životinjskog izmeta na zidovima, uništen inventar, slika je na koju je naišao reporter Portala Analitika u prostorijama u kojima se u centru Podgorice okuljaju članovi Udruženja anonimnih narkomana (Narcotics Anonimus - NA).

Demolirane prostorije Udruženja anonimnih narkomana, poručeno im da su „smeće koje treba izbaciti“
Portal AnalitikaIzvor

 

Sagovornici u nevjerici opisuju dva nemila incidenta koja su se desila u 10 dana – direktna maltretiranja od strane nepoznatih muškaraca, pretučen vlasnik prostora u kojem borave...Cilj svega je, kako su kazali, da im se onemogući rad i da se istjeraju iz prostorija u kojima se okupljaju više od tri i po godine.

ljubisa0805

„Prvi incident se desio 26. aprila kada su dvije korpulentne muške osobe ušle u naše prostorije dok su u njima bila tri člana. Predstavili su se kao pripadnici Uprave policije i maltretirali ih. Kad su izašli, na stepenicama su sreli čovjeka koji nam izdaje prostoriju i pretukli ga. Bio je sav krvav. Poručili su mu da 'izbaci ono smeće iz podruma', misleći na nas“, rekao je za Portal Analitika jedan od najstarijih članova NA, Ljubiša Bošković.

On je naveo da su ti momci poručili da se članovi NA „neđe drugo okupljaju i da nađu drugi  prostor“.

„Žele da nas izbace iz prostorija. Ne znam zašto, ne znam kome smetamo“ rekao je Bošković.

On je kazao da je vlasnik prostorija u kojim se okupljaju podnio prijavu za fizički napad, ali da se nije na tome završilo.

govnaok0805

„Nedelju dana nakon prvog incidenta došao sam prije sastanka koji je zakazan za 6 sati popodne i sa dvorišne strane uočio da su pokidane rešetke prozora. Kad sam ušao bio sam zatečen - kroz prozor  je neko ubacio stajsko đubrivo – balege, uništeni su zidovi, namještaj, tepih, literatura koju koristimo, inventar i neke stvari koje gledamo kao svetinju. Bukvalno sam se osjećao kao neko kome je oskrnavljena crkva“, opisao je Bošković drugi incident.

On je napomenuo da im često u posjete dolaze ljekari i štićenici iz JU Kakaricka gora i porodice članova udruženja.

govna20805

„Možete misliti kako ovakvi incidenti mogu da utiču na nekoga ko želi da se odvikne od droga, na tako labilnu ličnost. Ovim sastancima prisustvuju članovi porodica, trudne žene, zamislite koja bi trauma bila da su to vidjeli“, kaže Bošković.

Niko se  nije bunio na njihovo prisustvo: Radoslav Raco Radojičić, bivši savjetnik u oporavku u JU Kakaricka gora i jedan od starijih članova NA potvrdio je za Portal Analitika, Boškovićeve riječi. On je naglasio da neko želi da ih iseli iz prostorija ali da  ne zna zašto.

2604racosjedi

„Niko od stanara se nije nikad bunio na naše prisustvo. Čak nas jedna žena za Vaskrs zvala da nam da jaja. Veoma mi je krivo što se to desilo“ rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, na toj lokaciji su skoro četiri godine i niko od članova NA nikada nije pravio probleme.

„Nemam riječi kojima bih opisao kako je izgledalo to što sam vidio u četvrtak, 2. maja. Vratio sam se pet godina unazad i prisjetio se kakav sam način života vodio -  isti onakav kakve su naše prostorije bile taj dan“, rekao je Radojičić.

logona0805

Vlasnik prostora podnio je prijavu za fizički napad. On je želi da u javnost iznosi detalje incidenta koji mu se desio. Prije dva dana prijavu za demoliranje prostorija su podnijeli i članovi NA.

Kompletan pokret „Narcotics Anonimus“ NA je krenuo 40-ih godina u SAD kada su pokrenute prve grupe koje su dijelile iskustva oporavka. Danas širom svijeta postoje udruženja u preko 100 zemalja.

Grupa koja se okuplja u Podgorici, kako je rečeno Portalu Analitika, registrovana je u Kaliforniji i dio je  međunarodne organizacije. Sarađuju sa JU Kakaricka gora čiji štićenici jednom nedjeljno prisustvuju sastancima NA.

resetkaok0805

Svakom je dozvoljeno da dođe na sastanke i nije bitno da li je neko „čist“ ili nije. Slobodan je da porazgovara sa starijim članovima koji već duže vrijeme ne uzimaju psihoaktivne supstance.

Članovi NA su poručili da su ljudi skloni da osuđuju ono što ne poznaju. To što su anonimni, kako ističu, je zbog liječenja, a ne zbog toga što nešto kriju.

stolice0805

Sa svojim sastancima će nastaviti i nadaju se da će nadležni organi učiniti sve što je u njihovoj moći da se ovakvi incidenti više ne dešavaju.

B. KNEŽEVIĆ

Portal Analitika