Društvo

DAN: Njegoš je zaslužio oreol sveca

0905-Njegos
I
nicijativu da Petar II Petrović Njegoš bude proglašen za sveca jednoglasno su podržali svještenici Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i veći dio istoričara i stručne javnosti u Crnoj Gori. Svi oni su saglasni da je Njegoš još ranije trebalo da bude proglašen za sveca, piše Dan.

DAN: Njegoš je zaslužio oreol sveca
Portal AnalitikaIzvor

Na sugestiju mitropolita Amfilohija o tom predlogu raspravljaće se na redovnom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se o predlogu da Njegoš bude proglašen za sveca dugo govorilo i dodao da su o njemu kao o svetom čovjeku sa strahopoštovanjem govorili raniji mitropoliti i narod kroz istoriju.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić kaže da, shodno drevnom kanonskom predanju, nadležni arhijerej podnosi inicijativu za unošenje u diptih svetih ili za kanonizaciju nekog jerarha, sveštenika ili laika hrišćanina, kako se to danas kaže.

Džomić dodaje da je veliki broj svetitelja koji su uvršćeni u kalendar vezan za prostor na kome se danas nalaze Crna Gora i Mitropolija crnogorsko-primorska, piše Dan.

- Neki od njih vezani su za ovaj prostor i svojim rođenjem i svojim služenjem, a neki, poput Svetog Vasilija Ostroškog, samo svojim služenjem, kazao je Džomić.

Prema jednom zapisu književnika Matije Bećkovića, kad biste upitali bilo koga da nabroji koje svetitelje zna, najređi bi bili oni koji ne bi spomenuli Njegoša.

Portal Analitika