Društvo

Obilježava se Dan Evrope

0905-Evropa
U
većini evropskih država danas će biti obilježen Dan Evrope, u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je počelo stvaranje prve evropske zajednice, prenosi MINA.

Obilježava se Dan Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Na taj dan 1950. godine, francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predstavio je predlog Ujedinjenja proizvodnje uglja i čelika Francuske i Njemačke, što se smatra početkom procesa stvaranja Evropske unije.

Na samitu lidera EU u Milanu 1985. godine odlučeno je da taj dan bude slavljen kao Dan Evrope. U pojedinim evropskim zemljama, državama antihtlerovske koalicije iz Drugog svjetskog rata koje nijesu članice EU, 9. maj obilježava se i kao Dan pobjede.

Tada je u 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija njemačkih oružanih snaga i time formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi.

U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

U ratu koji je trajao šest godina učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, uključujuæi milion i 706 hiljada Jugoslovena, a oko 35 miliona je ranjeno.

Portal Analitika