Zabava

Pakao na Den Braunov način

0905-Braun
Č
uveni pisac trilera Den Braun spremio je novu knjigu “Pakao”, zasnovanu na istoimenom djelu Danteove trilogije “Božanstvena komedija”. Međutim, kroz pravi pakao prošli su prevodioci angažovani od strane pisca, prenosi B92.net.

Pakao na Den Braunov način
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga, koja će biti objavljena 14. maja, već je podigla mnogo prašine, što ne čudi ukoliko se uzme u obzir lavina komentara koje i dalje izazivaju Braunove knjige poput “Da Vinčijevog koda” ili “Anđela i demona”.

Ipak, za razliku od prošlih puta, kada su komentari uglavnom bili izazvani škakljivim sadržajem knjiga koje preispituju postojanje brojnih dogmi, ovoga puta sadržaj djela pao je u drugi plan.

Naime, ono o čemu govori knjiga strogo je čuvana tajna između Brauna i njegovog izdavača. Kada je sve bilo spremno za prevođenje knjige na druge svjetske jezike, angažovano je jedanaest prevodilaca za koje je pravi pakao tek počeo.

Prevodioci su stigli u Italiju u februaru prošle godine, nakon što su prošli strogu selekciju i intervju sa Braunom lično. Kada su se okupili u Milanu sačekali su ih nevjerovatni uslovi rada koji su bili znatno oštriji od onih na koje su ugovorom pristali, prenosi “Daily Telegraph” pozivajući se na italijanski medij “TV Sorrisi e Canzoni”

Svi prevodioci boravili su u istom bunkeru gdje su radili pod strogim uslovima i unaprijed utvrđenom rasporedu. Njihovi mobilni telefoni bili su oduzeti, a kontrolisana internet veza uspostavljana je tek s vremena na vrijeme, kako bi pisac i izdavači bili sigurni da sadržaj knjige neće procureti prije objavljivanja.

Od radnog mjesta do izolovanog hotela svakog dana prevozio ih je minibus praćen obezbjeđenjem, a mogli su da se hrane samo u jednoj kantini koja je pripremala hranu isključivo za njih. Kontakti sa porodicama bili su prekinuti a svakog dana na poslu su ostajali do kasno uveče. Uprkos tome nijedan od prevodilaca nije odustao.

Prevodilac iz Brazila Fabiano Morais priznaje da su radili pod neobičnim uslovima: “Moram da kažem da je bilo u krajnju ruku neobično da radim na svom kompjuteru a da nisam istovremeno povezan sa internetom, pogotovo u početku. Ali kasnije sam se navikao na to.“, prenosi B92.net.

Foto: b92.net

Portal Analitika