Svijet

Inicijativa za međunarodni park na granici dvije Koreje

0905-Park-i-Obama
J
užnokorejska predsjednica Guen Hje Park predložila je juče stvaranje međunarodnog parka na granici dvije Koreje, kao dio široke regionalne inicijative za smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu, prenosi Blic.rs.

Inicijativa za međunarodni park na granici dvije Koreje
Portal AnalitikaIzvor

U obraćanju američkim kongresmenima tokom trećeg dana boravka u SAD, Park je upozorila da je demilitarizovana zona koja razdvaja "komšije" na Korejskom poluostrvu u stvari "najmilitarizovanije mjesto na planeti" i rizik po širu međunarodnu zajednicu, prenosi agencija AFP.

- To bi bio park koji šalje poruku mira cijelom čovječanstvu", navela je južnokorejska predsjednica, govoreći o svojoj inicijativi za stvaranje međunarodnog parka unutar postojeće demilitarizovane zone razdvajanja dvije Koreje.

AFP podsjeća da je najvidljiviji simbol saradnje dvije Koreje industrijski park Kaesong unutar teritorije Sjeverne Koreje koji je obustavio poslove kada je Južna Koreja, u strahu za bezbjednost svojih građana, povukla radnike iz industrijske zone.

U američkom Kongresu Park je, takođe, navela da Seul nikada neće prihvatiti nuklearno naoružani Pjongjang i da će na njegove provokacije odlučno odgovoriti.

Park je dodala da je Seul spreman da pruži humanitarnu pomoć Sjeveru, bez obzira na političku situaciju i izgradi povjerenje sa Pjongjangom ukoliko "autoritarni režim odgovori na isti način", dodaje AP.

 

Portal Analitika