Region

Radimiru Čačiću 11 mjeseci zatvora zbog saobraćajne nesreće u Mađarskoj

0805Radimir
V
rhovni sud Hrvatske odbio je žalbu bivšeg prvog potpredsjednika vlade te zemlje, Radimira Čačića i potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda koji ga je, poput suda u Mađarskoj, gdje je početkom 2010. izazvao saobraćajnu nesreću s dvoje poginulih, osudio na 22 mjeseca zatvora, prenosi Jutarnji list.

Radimiru Čačiću 11 mjeseci zatvora zbog saobraćajne nesreće u Mađarskoj
Portal AnalitikaIzvor

Odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio žalbene argumente Čačićeve odbrane, danas poslijepodne dostavljena je zagrebačkom Županijskom sudu. Time je postala pravosnažna odluku vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru.

Po riječima portparola Županijskog suda Krešimira Devčića, odluka će postati izvršna tek kada se dostavi Čačiću. Ali, prije nego što bivši prvi potpredsjednik Vlade ode u jednu od hrvatskih kaznionica, sudsko vijeće koje je donijelo presudu dokument mora da dostavi sudiji na izvršenje. On, pak, mora da pozove Čačića i uruči mu rješenje o izdržavanju zatvora na koje postoji pravo žalbe, ali i traženja odgađanja odsluženja zbog porodičnih, zdravstvenih ili drugih razloga.

Potvrđujući mađarsku kaznu, zagrebački sud je u januaru ove godine odlučio da, nakon isteka najmanje polovine izdržane kazne, Čačić može da traži prijevremeno puštanje. Osim toga, izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

Pravosnažnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi, mađarski sud je donio krajem novembra 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra ekonomije, i od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj. Mađarska je dala prethodnu saglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora da prihvati i potvrdi tamošnji ministar pravosuđa, i tek tada će Čačić moći da služi kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Foto: jutarnji.hr

Portal Analitika