Kultura

ŠERBEDŽIJA: Čovjek bi se ugušio kad ne bi pisao punim plućima!


0805rade
- Beskrajno mi je drago da sam ovdje, nakon pet, šest godina, ponovo sa vama..kod vas, uz vas i da sam baš u ovoj prilici, pri otvaranju Sajma knjiga.. mislim da je književnost, možda, u ovim vremenima najznačajnija umjetnost - kazao je na otvaranju Osmog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poznati hrvatski glumac, pisac i reditelj Rade Šerbedžija.

ŠERBEDŽIJA: Čovjek bi se ugušio kad ne bi pisao punim plućima!
Portal AnalitikaIzvor

Šerbedžija je Sajam knjiga svečano otvorio večeras u Delta sitiju, uz ovacije prisutnih građana, citirajući Miroslava Krležu.

- Ima jedna fraza koja kaže: pjesma nas je održala, njojzi hvala! To je vrlo bitno - kazao je Šerbedžija i dodao:

- Matvejević je u onim razgovorima s Krležom, pitao tog našeg, jednog od najvećih pisaca na ovim našim prostorima, slavenskima: Gospodine Krleža što za vas znači riječ pisati?! Krleža kaže - glagol, neka vrsta hijeroglifa, s mračnim, magičnim značenjem. Čovjek je postao, to što jeste, tek kada je počeo pisati, prema tome, pisati traje dugo...nije nikada jedno te isto...pak se pitamo - pisati, kako, kada i kojom prilikom?!...pisati pod vješalima, uz grmljavinu topova, po kasarnama ili u zatvoru očekujući krvnike da čovjeka uhapse, da ga ubiju?!...

0805rade1

Tako pisati, jeste jedan od bezbroj načina kako se pisalo i kako se piše u ovoj zemlji.. pisati se može da je čovjek popljuvan, prezren ili poplavljen poplavom mračne energije, kao žrtva hajke ili kao lovorikom ovjenčani pjesnik. Piše iz samilosti, iz bijede, iz lične žalosti ili veselja, gladujući... Prema tome, pisanju nema kraja ili konca. Čovjek bi se ugušio kad ne bi pisao punim plućima!

Šerbedžija je podsjetio da je istina „kad čovjek osjeća potrebu da nešto kaže, što bi sa gledišta njegove lične probiti, bolje i mudrije i uviđavnije bilo - da je progutao“.

- Pisati što?! Fraze, glupe bombastične fraze..cijelo čovječanstvo ne radi ništa drugo, nego govori. Od Sokrata do Vatikana, same govornice i propovjedaonice. Štampati, kome? Dokazivati, isto tako - nema smisla! Što preostaje? Lagati? Gdje su mostovi preko kojih se čovjek može spasiti? U istini, a istina...što je istina? Sve ono što čovjek osjeća da je neuputno izgovoriti, jer se svaka izgovorena riječ nipošto ne poklapa sa našim sitnim, sebeljubivim, trenutačnim interesom. To je istina. Istina je, ljudi moji, kad čovjek osjeća potrebu da nešto kaže, što bi sa gledišta njegove lične probiti, bolje i mudrije i uviđavnije bilo - da je progutao. To je istina.

0805rade2

On je proglasio Sajam knjiga otvorenim, citirajući Krležine misli:

- I sad, samo jedna riječ, koju želim poručiti piscima i narodu koji ih čita i sluša, a isto je Krležina i kaže: Disident je u neku ruku čovjek kojeg treba uvažavati država. On je razmetni sin, koji se vraća svom očinskom ognjištu, samo da bi ponovo od njega otišao. Negacija je njegov familijarni oblik prihvatanja svijeta. Samo onaj, a to se odnosi na mecenu i državu, ko radikalno shvati i prihvati tu istinu, može istinski pomoći piscu, odnosno umjetniku!

Ovogodišnji, Osmi međunarodni sajam knjiga posvećen je dvjestogodišnjici rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Sajam će biti otvoren do 14. maja, a cijena ulaznice je jedan euro.

foto: Balša Rakočević

0805rade5

0805rade7

0805rade4

0805rade3
Portal Analitika