Svijet

Boris Berezovski sahranjen u Britaniji

berezovskiok
R
uski biznisman Boris Berezovski sahranjen je danas na groblju Brukvud u engleskoj grofoviji Sari.

Boris Berezovski sahranjen u Britaniji
Portal AnalitikaIzvor

Berezovskom je prije sahrane u maloj crkvi na groblju održan pomen, kojem su prisustvovali samo članovi porodice.

Novinarima nije bio dozvoljen pristup groblju, prenijela je agencija RIA Novosti.
"Ceremonija sahrane je iznenađujuće skromna, mnogih prijatelja na njoj nema", napisao je na svom mikroblogu na Tviteru britanski novinar Luk Harding.

Sve do danas nije bilo poznato gdje će biti sahranjen oligarh Berozovski, koji je 23. marta nađen mrtav u svojoj kući u Askotu, u grofoviji Berkšir na jugu Britanije.

Britanski stručnjaci su utvrdili da je smrt prouzrokovana gušenjem i da nije bilo nikakvih tragova nasilja, mada pristalice tog biznismena sumnjaju i tvrdnje da je izvršio samoubistvo.

Berezovski je 2001. otišao u London, gdje je dobio azil. Posljednjih godina mu poslovi nisu išli najbolje, bio je van politike, a prijatelji su ga napustili.

Direktor ruskog Instituta za nacionalnu strategiju Stanislav Belkovski smatra da Berezovski nije mogao da prevlada depresiju, povezanu s gubitkom uloge u ruskoj politici i ekonomiji, što je dovelo do njegovog tragičnog kraja.
Kako je prenio Glas Rusije, Berezovski je u Rusiji smatran najprotivurečnijim biznismenom i političarem 90-ih godina. On je novčano pomagao Borisu Jeljcinu da se održi na vlasti, ali je Jeljcin prema njemu gotovo otvoreno ispoljavao antipatiju.
Berezovski je učestvovao u sumnjivim trgovinskim pogodbama i vodio je informativni rat. Na vrhuncu svoje moći je kontrolisao ruski televizijski kanal ORT i bio vlasnik mnogih listova i časopisa. Takođe je bio zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije i izvršni sekretar Zajednice Nezavisnih Država (ZND).
Bio je vlasnik ili član savjeta direktora brojnih industrijskih, finansijskih i naftnih kompanija.

Glavni urednik ruskog izdanja američkog časopisa Forbs Pol Hlebnjikov je još 1996. napisao članak u kojem je optužio Berezovskog za pronevjere, pranje novca, veze sa čečenskom mafijom i naručena ubistva.
Moskva je počela s podnošenjem tužbi protiv Berezovskog tek 1999. Njegovo hapšenje je tražio i Interpol Brazila, a u Francuskoj su 2011. blokirane nekretnine i druga imovina tog oligarha.
Ove godine je Berezovski uputio pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem se izvinio za političke greške i zamolio da mu se dozvoli povratak u Rusiju.
Putin nije odgovorio na to pismo, a prilikom svog direktnog obraćanja žiteljima Rusije 25. aprila je rekao da o mjestu sahrane Berezovskog - bilo u domovini ili u Britanji - treba da odluči isključivo njegova porodica.

(blic.rs)

Portal Analitika