Društvo

Ročište po tužbi KAP-a protiv EPCG zakazano za 21. jun

kap
R
očište za glavnu raspravu po tužbi Kombinata aluminijuma (KAP) protiv Elektroprivrede (EPCG), kojom se traži poništenje rješenja o plaćanju oko 658 hiljada USD kamate zbog neblagovremeno plaćenih računa iz perioda krajem 90-ih godina, zakazano je za 21. jun, javlja MINA buseness.

Ročište po tužbi KAP-a protiv EPCG zakazano za 21. jun
Portal AnalitikaIzvor



Sudija podgoričkog Privrednog suda, Marijana Pavićević, zakazala je glavnu raspravu nakon što na današnjem ročištu stranke nijesu uspjele da se dogovore da spise iz postupka dostave Centru za posredovanje, u cilju mirnog rješavanja spora.

Ona je punomoćniku EPCG, Zoranu Kneževiću, ostavila rok od osam dana da se izjasni o predlogu za mirno rješavanje spora u postupku posredovanja, koji je advokat KAP-a, Borjanka Čobeljić, dostavila 30. aprila.

»Ukoliko se stranke do 21. juna dogovore o tome da spise pošalju Centru za posredovanje, glavna rasprava će biti otkazana«, objasnila je Pavićević.

Knežević tvrdi da nije upoznat sa predlogom za mirno rješavanje spora, zbog čega je tražio odlaganje ročišta, s obzirom na to da se Čobeljić u predviđenom roku nije izjasnila o predlogu EPCG, koji je dostavljen 4. aprila. Prethodno ročište, zakazano za 5. april, odloženo je kako bi se Čobeljić upoznala sa podneskom advokata EPCG, što ona nije uradila.

Čobeljić je objasnila da se o podnesku, koji je EPCG dostavila 4. aprila, izjasnila ranije, kao i da je KAP dostavio predlog da se spor riješi posredovanjem s namjerom da se na takav način riješe sporni odnosi parničnih stranaka, a ne samo predmetni.

Ona je na pripremnom ročištu, koje je održano danas, saopštila da KAP ostaje pri navodima iz tužbe i traži da se proglase nedopuštenim rješenja Privrednog suda od 8. oktobra i 29. novembra prošle godine, jer je podgorička fabrika, kako tvrdi, u cijelosti izmirila sporni dug.

»Suština je u tome da je tužilac u potpunosti platio EPCG dug po presudi Privrednog suda od 2006. godine. O tome smo dostavili dokaze, pa predlažemo da se ostvari uvid u njih«, kazala je Čobeljić.

Ona tvrdi da je KAP u toku parničnog postupka izmirio cjelokupan dug, kako bi se spriječila mogućnost da dođe do ponovne naplate istog iznosa.

Knežević je rekao da u potpunosti osporava tužbu, jer su rješenja Privrednog suda, od oktobra i novembra prošle godine, donijeta na osnovu pravosnažnosti i izvršnosti presude Privrednog suda. Tom presudom se obavezuje KAP da plati EPCG sporni dug.

»Neka KAP dostavi dokaze o tome da je izmirio dug«, kazao je Knežević i predložio da Privredni sud odbaci tužbu podgoričke fabrike.

KAP je krajem prošle godine tužio EPCG i tražio od Privrednog suda da poništi rješenje o plaćanju duga podgoričke kompanije iz perioda od 1998. do 2000. godine, na osnovu kamata na neplaćene račune za utrošenu električnu energiju. Tim iznosom objedinjeno je nekoliko ranijih tužbi koje je EPCG vodila protiv KAP-a.

Portal Analitika