Kultura

Hor "Stanko Dragojević" na Međunarodnom festivalu u Prijedoru

0805zlatnavila
M
ješoviti hor KUD-a „Stanko Dragojević“ iz Podgorice učestvovaće na 13. Međunarodnom festivalu horova Zlatna vila koji će 10. i 11. maja biti održan u Prijedoru.

Hor "Stanko Dragojević" na Međunarodnom festivalu u Prijedoru
Portal AnalitikaIzvor

Prema najavama organizatora, na takmičenju će nastupiti osam horova iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Poljske. Prve festivalsko veče otvoriće Srpsko crkveno pjevačko društvo iz Pančeva, zatim će nastupiti Akademski hor Univerziteta na primorskem iz Kopra, Crvkeno pjevačko društvo „Ostrog“ iz Banovaca i Hrvatski pjevački zbor „Ivan plemeniti Zajc“ iz Zagreba. U subotu, 11. maja, nastupiće hor „Dominanta“ iz Krakova, Kamerni hor „Ipavska“ iz Vipave, Mješoviti hor „Stanko Dragojević“ i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Banjaluke.

Gojko Rađenović, član Organizacionog odbora Festivala, izjavio je za bosanskohercegovačke medije da svake godine pozivaju kvalitetne horove.

- Prvenstveno, trebalo je pronaći horove koji njeguju a kapela pjevanje i koji, u svom programu, imaju takmičarski karakter. Jer mnogi rade i veoma su poznati, ali se ne takmiče. Izabrali smo učesnike koji su bili na mnogim takmičenjima, osvajali nagrade, neki i značajna svjetska priznanja, tako da su stvoreni uslovi da ovogodišnja Zlatna vila bude na visokom nivou - istakao je Rađenović.

Ipak, dodaje, finansije su spriječile da se ove godine na pozornici nađe deset horova.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija: djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri, kojeg čine dirigenti Bojan Suđić iz Beograda, Jasenka Ostojić iz Zagreba i Rade Radović iz Foče. Najboljem ansamblu pripašće Plaketa Zlatna vila i novčana nagrada od 2.500 eura, a predviđena je dodjela još pet posebnih priznanja: najbolje izvođenje djela savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te Povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja Nagrada publike i novčani iznos od 750 eura.

Portal Analitika