Abiznis

EBRD: Kredit od 60 miliona eura za novi dalekovod

08logoebrd
K
ljučne investicije u energetskom sektoru Crne Gore, od kojih se očekuje da će takođe ojačati regionalnu trgovinu i razmjenu, će biti podržane od strane EBRD-a kroz kredit koji će iznositi do 60 miliona eura. Sredstva koja će Banka obezbijediti će se koristiti za finansiranje novog dalekovoda, nove trafostanice i jačanje postojeće visokonaponske mreže u blizini Jadranske obale.

EBRD: Kredit od 60 miliona eura za novi dalekovod
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopštila EBRD, ove investicije su prvi korak u razvoju koridora dalekovoda između apeninskog i balkanskog poluostrva, koji će se oslanjati na podmorski kabl između Italije i Crne Gore. Fizička izgradnja projekta vrijednog oko 1 milijardu eura, koji će povezivati Vilanovu u Italiji sa poluostrvom Jaz u Crnoj Gori preko 415 km dugog  1 GV visokonaponskog DC kabla trebalo bi da počne 2014. Godine. Ova interkonekcija će biti ključni element u energetskoj strategiji Crne Gore i njoj susjednih zemalja.

Investicija, koju EBRD finansira, će stvoriti kapacitet prenosa koji je potreban za podmorske interkonekcije. Ovo uključuje izgradnju nove 400/100/35kV trafostanice u Lastvi, na obali Jadranskog mora, odvraćanje i jačanje postojeće mreže oko Lastve, a prema podstanicama i izgradnju novog 155km dugog 400kV dalekovoda od Lastve do Pljevalja u sjevernom dijelu Crne Gore. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na više od 100 miliona eura u kojima će njemački KfV učestvovati sa 25 miliona eura, a preostali dio će biti finansiran iz sopstvenih fondova zajmoprimaoca.

Pored obezbjeđivanja prenosnog kapaciteta potrebnog za rad podmorskog kabla, investicija će podržati povezivanje susjednih elektroenergetskih sistema i povećati kapacitete za prekograničnu trgovinu električnom energijom u regionu. Projekat će takođe značajno poboljšati bezbjednost snabdijevanja u Crnoj Gori i susjednim zemljama i pomoći razvoj obnovljivih izvora energije, jer će obezbijediti neophodnu infrastrukturu prenosa.

Rikardo Puliti, direktor za energetiku i prirodne resurse u EBRD-u, kaže da "ova investicija predstavlja veliki korak naprijed i ima potencijal da suštinski transformiše energetski sektor Crne Gore i širi region Balkana. Ona će podržati razvoj regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, stvarajući potrebnu infrastrukturu za razmjenu između regiona i Italije".

Ljubo Knežević, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD, koji je vlasnik i operater crnogorskog prenosnog sistema električne energije, je dodao: "Ovo je ključni projekat ne samo za našu kompaniju i našu zemlju, već ima potencijala za širi region. Mi pravimo veliki korak ka integraciji jer će ova veza će intenzivirati prekograničnu trgovinu, ojačati konkurentnost i podstaći investicije, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. "

Do sada je EBRD investirala više od 330 miliona eura u Crnoj Gori, generišući na taj način biznis u vrijednosti većoj od 600 miliona eura. Investicije koje Banka realizuje se fokusiraju na privatni korporativni sektor, stavljajući poseban akcenat na potencijal zemlje u oblasti turizma. EBRD takođe ima za cilj da poveća svoje poslovanje sa lokalnim privatnim korporativnim klijentima i promoviše investicije u nove tehnologije i unapređenje životne sredine.

Portal Analitika