Zanimljivosti

Geolozi pronašli Atlantidu?

0805atlantidakarta2
B
razilski geolozi izjavili su da su u južnom Atlantiku, na 1.500 kilometara od obale, u visini Rija de Žaneira, pronašli stijenu koja bi mogla da bude dio Atlantide, kontinenta koji je potonuo prije 100 miliona godina, prilikom razdvajanja Afrike i Južne Amerike.

Geolozi pronašli Atlantidu?
Portal AnalitikaIzvor


Roberto Ventura Santos

, vođa tima stručnjaka Geološke službe Brazila (CPRM), koji je prije dvije godine tokom analize okeanskog dna pronašao uzorke granita, stijene koja se može naći samo na kontinentu, ali ne i u moru, kazao je da bi to mogao da bude dokaz o postojanju drevne Atlantide.



"To bi mogla da bude brazilska Atlantida. Gotovo smo ubijeđeni u to, ali potrebno je da našu hipotezu potkrijepimo novim dokazima", naveo je on.



"Konačni naučni nalaz dobićemo tokom ove godine, nakon novih bušotina i analiza podvodne stijene", objasnio je Ventura Santos u izjavi za brazilski list Globo.



On je precizirao da je prošlog mjeseca grupa istraživača iz Brazila i Japana obavila istraživanje geološkog podmorja duž brazilske obale.



"Na osnovu tih analiza, počeli smo da uviđamo da je cijelo to područje moglo da bude dio Atlantide, kontinenta koji je nestao u moru prije više miliona godina", istakao je Ventura Santos.

(Tanjug)

Portal Analitika