Abiznis

Rudari odbili prijedlog KEP-a, sjutra radikalizacija protesta

0705rudariok
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita odbili su predlog sa današnjeg sastanka Komisije za ekonomsku politiku (KEP) i najavili da će sjutra do 12 sati čekati na odgovor Vlade o obezbjeđenju novca za sedam zaostalih zarada.

Rudari odbili prijedlog KEP-a, sjutra radikalizacija protesta
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović kazao je da će u suprotnom rudari nakon tog roka prekinuti uzimanje hrane i vode, kao i kontakt sa javnošću.

-U jamu je najavljen ulazak još rudara, a utovarna lopata je već u rudokopu i ona će potpuno zatvoriti ulaz u jamu i tako prekinuti svaki kontakt sa spoljnim svijetom- rekao je Bojanović.

On je, nakon razgovora sa rudarima, istakao da se plaši većih posljedica ukoliko Vlada ne revidira stav.

-Vjerujem da niko u Crnoj Gori ne bi želio da se desi bilo šta loše nekom od radnika. Rudari samo traže da se obezbijedi pozajmica na osnovu naplate duga od Mala kao i novih potpisanih ugovora- naveo je Bojanović.

On je kazao da su preduzeće i zaposleni u teškoj situaciji i precizirao da ponuđenih 320 hiljada eura ne mogu zadovoljiti osnovne egzistencijalne potrebe.

Na rudokopu se bilo kupilo oko 100 radnika koji su u razgovoru sa predstavnicima sindikata iskazali nezadovoljstvo današnjim predlogom nadležnih.

KEP je na današnjoj sjednici predložila Vladi da pronaše način da Rudnicima boksita isplati 320 hiljada eura, u vidu podrške ili pomoći.

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita Predrag Stamatović saopštio je danas nakon sjednice KEP-a, kojoj su prisustvovali i predstavnici sindikata, da Vlada ne može da pozajmljuje novac preduzećima.

Iz Sindikata su ranije najavili da će u slučaju neuspjelih pregovora sa Vladom radikalizovati proteste i da će se radnicima u jami pridružiti još oko 120 kolega.

U jami Biočki stan protestuje oko 30 rudara. Rudari su tražili pozajmicu za isplatu septembarske zarade i po 250 eura od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada eura. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

(Mina biznis)

 

Portal Analitika