Politika

Lukšić u Jerevanu: Prioritet jačanje ekonomske saradnje

0705luksicjerevanok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je tokom prve zvanične posjete Republici Jermeniji danas imao susrete sa najvišim državnim zvaničnicima - predsjednikom Seržom Sargisijanom,  predsjednikom Narodne Skupštine Hovikom Abrahamjanom, te predsjednikom Vlade Tigranom Sargisijanom, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lukšić u Jerevanu: Prioritet jačanje ekonomske saradnje
Portal AnalitikaIzvor

-Svi zvaničnici su istakli snažnu privrženost jačanju političkih i ekonomskih veza dviju država i ocijenili da je prva posjeta crnogorskog zvaničnika od obnove nezavisnosti važan pokretač budućih bilateralnih inicijativa.  Tokom sastanka sa predsjednikom države ocijenjeno je da će imenovanje nerizedentnih ambasadora u narednom periodu ojačati veze dvije države i otvoriti brojne mogućnosti za proširenje ugovorne baze u više oblasti od obostranog bilateralnog interesa”, navedeno je u saopštenju.

Tokom susreta sa predsjednikom Vlade Sargisijanom, bilo je riječi i o konkretnim inicijativama u oblasti ekonomske saradnje, te povećanju robne razmjene.

-Razgovarano je o mogućnostima ekonomskog povezivanja kroz potpisivanje više memoranduma, prije svega zaključivanjem sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija. Zajednički je ocijenjeno, da pored turizma, treba podsticati i druge sektore na saradnju, a predstojeći poslovni forum privrednika Crne Gore i Jermenije važan je mehanizam za proširenje ekonomske saradnje- precizirano je u saopštenju.

Predsjednik Skupštine Abrahajman upoznao je Lukšića sa formiranjem parlamentarne grupe za saradnju Crne Gore i Jermenije, u kontekstu jačanja parlamentarne saradnje dvije države.

“Ocijenjeno je da parlamentarna diplomatija može dodatno doprinijeti unapređenju odnosa dvije države.  Potpredsjednik Lukšić je sagovornike upoznao sa aktuelnim momentom u oblasti evropske i evrtoatlantske integracije, te mjerama na planu konsolidacije javnih finansija i obnove ekonomskog rasta. Sagovornike je upoznao i sa aktuelnim regionalnim prilikama i istakao važnost regionalnog dijaloga i zajedničkog povezivanja, u cilju ostvarivanja strateških spoljno-političkih ciljeva i podsticanja ekonomskog rasta”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika