Region

Tajni dosije vladike: Kačavenda radio za DB i pripada gej lobiju u SPC

Vasilije-Kacavenda
Razriješeni vladika Kačavenda radio je za Državnu bezbednost Srbije više od 50 godina, piše "Blic". Kačavenda se, prema pisanju tog dnevnika, zajedno sa vladikama Pahomijem i Filaretom navodi kao "nosioc homoseksualnih aktivnosti unutar SPC".

Tajni dosije vladike: Kačavenda radio za DB i pripada gej lobiju u SPC
Portal AnalitikaIzvor

 

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan saradnik" Državne bezbjednosti Srbije pod imenom "Pablo", a domaće i strane obavještajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC".

Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obavještajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i matrijalima o njegovim homoseksualnim nastupima, piše "Blic".

U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60-tih godina prošlog vijeka bio "zavrbovan" od tadašnje jugoslovenske službe bezbjednosti, dok je od 70-tih pod operativnim djelovanjem DB BiH "zbog djelovanja sa kleronacionalističkih pozicija".

Tokom rata za njega su, zbog političkog djelovanja, za njega zaintresovale pojedine bezbjednosne strukture u BiH.

01-Kacavenda
Pomagač optuženima za ratne zločine

Prema podacima iz 2010, vladika Kačavenda je u Odjeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze sa političarima BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP RS, stoji u dosijeu, piše "Blic"

okvladikeKačavenda se navodi kao "nosilac homoseksualnih aktivnosti unutar SPC", a pominju se još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome je već suđeno za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju.

Bivši đakon Bojan Jovanović, poslije optužbi za seksualno uznemiravanje, podnio je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća BiH.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, Rade Marković, krajem 2012. godine najavio je pokretanje postupka protiv Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994. godine.

Patriharh Pavle se protivio njegovom izboru za episkopa, Amfilohije ga zaštitio

Kačavenda je 1975. godine izabran za episkopa tuzlanskog iako se njegovom izboru protivio patrijarh Pavle, koji je tada bio episkop raško-prizrenski.

U to vrijeme episkop Pavle je govorio da je Vasilije poznat „po ljubavnim aferama s monahinjama i popadojama“, ali istražna komisija SPC koju je vodio mitropolit Amfilohije nije pronašla dokaze za ove optužbe.

O političarima

Vuk Drašković je izdajnik kojeg treba ubiti“, napisao je Kačavenda 1994. godine, koji je poznat po tome što je i blagosiljao ‘’oslobađanje Srebrenice’’.

 

 

Portal Analitika