Svijet

Tužilaštvo uz kauciju pušta jednog pomagača bostonskog bombaša

onaj
A
meričko tužilaštvo se složilo da jedan od trojice momaka uhapšenih prošle nedjelje, zbog sumnje da su pomogli bostonskom bombašu Džoharu Carnajevu nakon napada, bude pušten da se brani na slobodu ako plati kauciju.

Tužilaštvo uz kauciju pušta jednog pomagača bostonskog bombaša
Portal AnalitikaIzvor

Tužilaštvo je prihvatilo da Robel Filipos (19) bude pušten iz pritvora uz kauciju od 100 hiljada dolara, uz uslov da nosi elektronsku narukvicu za nadzor i da ne napušta kuću u kojoj živi, prenosi agencija AP.

On se tereti da je lagao istražitelje FBI oko odlaska u koledž sobu Carnajeva, nakon što su objavljene slike na televiziji, kada je zajedno sa još dvojicom osumnjičenih odnio predmete koji su mogli da povežu Carnajeva sa napadom.
Filipos je u prva tri razgovora sa agentima poricao da zna bilo šta o tome da su iz sobe odnijeti laptop i prazne patrone vatromera, iz kojih je prethodno izvađen barut. Tek prilikom četvrtog saslušanja on je priznao da je učestvovao u tome.

Njegovi advokati tvrde da je njihov branjenik bio "uplašen i zbunjen devetnaestogodišnji mladić" prilikom ispitivanja i da nije imao priliku da razgovara sa njima.
Oni kažu da Filiposov odlazak u sobu koju je koristio Carnajev predstavlja "sticaj nesrećnih okolnosti i slučajnosti".
Filipos će danas u dva popodne po američkom istočnom vremenu da se pojavi pred sudijom koji treba da odluči o daljem pritvoru.
AP navodi da je on sin samohrane majke koja je u SAD emigrirala iz Etiopije. U slučaju da mu se na sudu dokaže krivica prijeti mu kazna do osam godina zatvora i novčana od 250 hiljada dolara.

Preostala dvojica osumnjičenih kazahstanski državljani Azamat Tazajakov i Dias Kadirbajev takođe se nalaze u pritvoru.

 

(blic.rs)

Portal Analitika