Zanimljivosti

Razvijen sistem za predviđanje epileptičnih napada

0605mozak
G
rupa istraživača je objavila da je s uspjehom testirala sistem sastavljen od implanta i kućišta koji omogućava osobama oboljelim od epilepsije da predvide predstojeći napad, prenijeli su francuski mediji.

Razvijen sistem za predviđanje epileptičnih napada
Portal AnalitikaIzvor

U članku, objavljenom u britanskom časopisu "Lanset neurolodži" - LN (Lancet Neurology), istraživači preciziraju da se radi o uređaju postavljenom ispod pluća i povezanom s elektrodama za registrovanje električne aktivnosti na površini mozga.

Preko bežične tehnologije, informacije se prenose do ručnog kućišta koje izračunava vjerovatnoću pojave krize i pali crveno svjetlo u slučaju velike opasnosti od krize, bijelo ako je kriza umjerena i plavo ukoliko je mala.

Sistem je trenutno testiran na ukupno 15 australijskih pacijenata i registrovano je malo sekundarnih efekata, istakli su istraživači.

"Znanje o tome u kom trenutku može da dođe do napada, moglo bi da u velikoj mjeri poboljša kvalitet života i autonomiju osoba oboljelih od epilepsije i omogući im da izbjegnu opasne situacije kao što je vožnja ili plivanje", rekao je Mark Kuk, australijski ljekar koji je i rukovodilac istraživanja.

Predviđjanje napada moglo bi da omogući pacijentima i da uzimanju ljekove blagovremeno, a ne stalno.

 

Portal Analitika