Kultura

Crnogorske teme u izvođenju Vjera Nikolić kvinteta u CNP-u

0604vjera
I
nstrumentalni ansambl Vjera Nikolić kvintet održaće sjutra koncert „Dame – čuvari tradicije“, u Velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 21 čas.

Crnogorske teme u izvođenju Vjera Nikolić kvinteta u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Multimedijalna umjetnica, ali – prije svega – kompozitorka Vjera Nikolić ovog puta će se predstaviti uz koleginice pijanistkinje Anu Mihaljević i Mirjanu Rajčić, i flautistkinje Tatjanu Krkeljić i Zoranu Jovanović. Pet dama premijerno će izvesti kompozicije Nikolić, nastale na prepoznatljive crnogorske muzičke teme. Na programu ovog nesvakidašnjeg koncerta su numere „Veselica“, „Đevojko, đevojko“, „Sejdefa“, „Primorkinja konja jaše“, „Knjigu pišu Gusinjke đevojke“, „Poljem se vija“, „Sitna knjiga...“ „Poranila Jagoda na vodu“, „Mlada jelka ljubi Janka“ i „Milica jedna u majke“. Specijalna gošća je Senka Popović.

- Odavno datira moja „pasija“ za obradama crnogorskih muzičkih tema. Ovom premijerom predstavljam moj autorski rad, kompozicije nastale na poznate crnogorske teme. Pisane su za klasične instrumente i izvođače, jer sam svih ovih godina imala veliku potrebu da crnogorske teme - koje su u originalu vrlo kratke - raznim kompozitorskim postupcima dovedem do umjetničkog nivoa, a to znači da budu uvažene, sačuvane i da ih, iz sfere narodnih izvođača i orkestara. preselim na koncertne scene i u partiture koje će izvoditi klasični muzičari – kazal je nedavno Nikolić za Portal Analitika.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika