Svijet

Netanjahu: Ne želim da okončam rat i ostavim Hamas takvim kakav je

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je faza "intenzivnih" borbi protiv palestinskog Hamasa u Rafi "pri kraju", ali da će rat trajati sve dok Hamas više ne kontroliše Pojas Gaze.

Netanjahu: Ne želim da okončam rat i ostavim Hamas takvim kakav je Foto: Menahem Kahana/Pool Photo via AP
Portal AnalitikaIzvor

„Intenzivna faza borbi protiv Hamasa uskoro će se završiti. To ne znači da se rat završava, ali rat u svojoj intenzivnoj fazi će se uskoro završiti u Rafi“, rekao je Netanjahu u intervjuu za izraelski Kanal 14.

„Ne želim da okončam rat i ostavim Hamas takvim kakav je“, kazao je.

Kada se intenzivna faza u Gazi završi, Izrael će moći da rasporedi dio snaga na severnoj granici s Libanom gdje jačaju borbe s Hezbolahom, prenosi Hina. 

„Nakon završetka intenzivne faze moći ćemo da preraspodijelimo neke snage prema sjeveru, i to ćemo učiniti, uglavnom u odbrambene svrhe, ali i kako bismo vratili (raseljene) stanovnike njihovim kućama“, dodao je premijer kojem je ovo prvi intervju za neku izraelsku televiziju od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra.

„Ako je moguće, učinićemo to diplomatski. Ako ne, učinićemo to na drugi način. Ali vratićemo (stanovnike) domovima“, naglasio je.

Mnogi izraelski gradovi duž granice s Libanom evakuisani su zbog borbi.

Netanjahu je takođe rekao da neće prihvatiti nikakav „djelimičan“ sporazum.

„Cilj je vratiti taoce i iskorijeniti Hamasov režim u Gazi“, dodao je.

Netanjahu je ponovo odbacio ideju da Palestinska samouprava upravlja Gazom umesto Hamasa.

Portal Analitika