Baner
car rental tivat
Zabava - Muzika
Royal Music: Pet finalista, Kiki Lesendrić i Piloti večeras na Ljetnjoj pozornici
18. avgust 2012.

18royalPrvi festival Royal Music počeo je sinoć na Ljetnjoj pozornici ispod na Cetinju nastupima bendova „Rock in Peace“, „Zoon Politikon“, „Goddamn“, „Sky Code“, „Shin Ei“, „Utopija srednje klase“, „Vertigo“ i „Naiva“, dok su sastavi „Predgrupa meze“ i „Maska“ odustali od takmičenja.

Pored dvije pjesme po izboru, organizatori su u čast 21 godine postojanja grupe „Perper“, svim bendovima dali po jednu numeru najpoznatijeg crnogorskog sastava, a mladi bendovi su te numere trebalo da obrade na svoj način. Prisutni na Ljetnjoj pozornici imali su priliku da prije nastupa takmičara na video-bimu vide i kratke biografije bendova.

Tako se „Rock in Peace“ predstavio jednom stranom i jednom domaćom pjesmom,  „Perperovom“ numerom „Ljubav“. Ovaj bend koji do sada nema snimljenih autorskih pjesama, na Ljetnjoj pozornici je imao i svoje navijače s transparentima.

„Zoon Politikon“ izveo je autorske numere „Mačak“ i „Brate moj“, dok su od „Perpera“ svirali „Sve je to danas“.

„Goddman“ je svirao jednu stranu i jednu autorsku, dok im je zadata numera Zastave. Ovaj bend svira od 2008. godine, nastupali su na nekoliko gitarijada, a svoj pravac opisuju kao heavy trash metal.

„Sky Code“, pored domaće i strane numere, svirali su i „Perperov“ „Sex“.

„Shin Ei“ je predstavio dvije autorske numere sa nedavno objavljenog albuma, a pokazali su kako bi sa rep dionicama zvučao „Perperov“ hit „Dobrovoljac“.

18shin

- Nijesmo očekivali da ćemo proći dalje. Drago nam je da smo dio ovog takmičenja, sviđa nam se organizacija. Ono čemu se posebno radujemo je što je pjesma „Perpera“ koju smo odrepovali odlično ispala – izjavili su članovi tog podgoričkog benda nakon takmičenja.

„Utopija srednje klase“ svirala je numeru sa kojom je grupa „Perper“ 2000. godine nastupila na „Pjesmi Mediterana“ – „Sa dušom od kamena“, kao i dvije strane pjesme.

Bend „Vertigo“ izveo je dvije obrade, kao i numeru „Tattoo“ sa posljednjeg „Perperovog“ albuma.

- Očekujemo visok plasman. Sve u svemu neka najbolji pobijedi – poručili su članovi „Vertiga“.

Posljednji se predstavio sastav „Naiva“ i to sa dvije autorske numere i „Perperovim“ „Golubom za 086“.

- Royal Music je idealna prilika da predstavimo naše pjesme i da se upoznamo sa radom drugih bendova u Crnoj Gori - tvrde članovi tog sastava.

18naiv

Petočlani žiri odlučio je da u finalu učestvuju bendovi „Shin Ei“, „Zoon politikon“, „Vertigo“, „Naiva“ i „Rock in Peace“.

- Uvijek mi je bilo teško da nekoga ocjenjujem, ali mi je veliko zadovoljstvo što sam dio Royal Music festvala. Uvijek polazim od sebe i svog benda, znam kako je meni bilo kad sam počinjao. Ponekad, bez obzira na to koliko si program dobro spremio, desi se da ti nije dan i da loše odsviraš. Meni je bilo milina vidjeti devet bendova na jednom mjestu. Kada ste na takmičenju, uvijek se izdvoji neko ko je usviraniji – kazao je Vanja Radovanović, muzičar i član žirija.

- Trudio sam se da budem prilično objektivan. Impresionirali su me svei, mada su neki od takmičara zvučali kao demo bendovi. Međutim, bez obzira na to, svi imaju veliki potencijal. Najbitnije je za bend da ima svoj izražaj. Ono na šta sam ja posebno obracao pažnju i ocjenjivao je to da bend funkcioniše kao cjelina. To je veoma bitno ako žele da opstanu, jer obično na početku svaki član svira svoje i želi da se dokaže. A zrelost jednog benda je kad muzičari sviraju kao jedno i kad puste da muzika izlazi iz njih. Večeras je bilo dosta bednova koji to kapiraju, mnogo više nego onih koji su ovdje došli da se dokažu kao svirači – izjavio je drugi član žirija, Slobodan Ćosić, inače klavijaturista benda „Letu štuke“.

Nakon proglašenja finalista prvi put pred cetinjskom publikom nastupio je upravo sastav „Letu štuke“. Druženje s publikom počeli su numerom „Kao na zapad“, a frontmen Dino Šaran iskoristio je priliku da čestita jubilej grupi „Perper“. Uslijedile su numere sa tri studijska albuma ove bosanskohercegovačke grupe među kojima su „Mali ljudi crne puti“, „Gorile u magli“, „Boca i grtalica“, „Proteini i ugljikohidrati“, „Ulice“, „Kravate“, „U ovom svijetu“, a pubika je posebno bila „podignuta“ hitovima „Minimalizam“, „Šutiš“, „Tesla“. Za kraj koncerta ostavili su tri numere za koje su spotove snimali u Crnoj Gori, i to pod rediteljskom palicom Zorana Markovića - Zonja: „Brojevi računa“, „Sami“ i „Psyho“. Od fanova su se oprostili uz svoj najveći hit – „Mjesto za dvoje“.

18stuke

Druge večeri festivala, nakon završetka takmičenja pet finalista, koji su se istakli među više od stotinu bendova, ljubitelje dobre muzike zabavljaće Kiki Lesendrić i „Piloti“. Poslušajte šta o festivalu i prvom nastupu na Cetinju kaže Lesendrić.

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Partly cloudy

13°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
9°C / 13°C

Showers
11°C / 16°C

Rain
11°C / 17°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.