Baner
car hire in montenegro
Tehnologija - Zanimljivosti
Kjurositi poslao fotografiju visoke rezolucije Marsa u boji (FOTO)
11. avgust 2012.

kjurimalookNASA-in rover Kjuriositi (Curiosity) po prvi put je poslao fotografiju Marsa u boji i to u visokoj rezoluciji. Fotografija je snimljena MastCams kamerama, a naučnici su krajolik sa Marsa uporedili sa pustinjom Mojave u južnoj Kaliforniji, prenijeli su mediji.

Ova panoramska slika u boji sastoji se od 130 različitih snimaka, objavila je NASA. U sredini se vidi planina Mount Sharp koja se uzdiže u sredini kratera Gale u koji je sletio rover. Boje na slici su vjerne, a naučnici su sliku samo malo posvijetlili.

kjurivok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naučnici vjeruju da slojevi kamena na Maunt Šarpu (Mount Sharp) sadrže brojne podatke o Marsovoj geološkoj prošlosti, zbog čega su baš na tu planinu uputili letilicu vrijednu 2,5 milijardi dolara preko udaljenosti od 566 miliona kilometara.

Kjuriositijeva glavna misija je potražiti dokaze o postojanju mikrobiološkog života na Marsu, tj. tragove osnovnih 'sastojaka' koji bi to omogućili, bilo danas bilo u prošlosti planeta. Projekt 'Kjuriositi' NASA-ina je prva astrobiološka misija nakon programa Viking 1970-ih, a sam rover je prvi u potpunosti opremljen mobilna geohemijska laboratorija koja je ikad poslata na neku udaljenu planetu.

kjuri2ok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osim brojnih fotografija površine Marsa koje je Kjurositi dosad uputio na Zemlju putem dva NASA-ina satelita koja kruže u Marsovoj orbiti, objavljen je i prvi 'autoportret' letjielice, snimljen Navcam kamerama za 3D snimanje.

(foto:dnevniavaz.ba)

 

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Light rain

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 16°C

Partly cloudy
13°C / 22°C

Mostly sunny
14°C / 26°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.