Baner
car rental budva
Region / Svijet - Svijet
Obama zahvalio Morsiju na zaštiti ambasade u Kairu
23. septembar 2012.

23egPredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama zahvalio je egipatskom predsjedniku Mohamedu Morsiju na zaštiti Ambasade SAD u Kairu tokom demonstracija protiv filma "Nevinost muslimana".

Egipatska policija sukobila se sa demonstrantima tokom četvorodnevnih protesta ove sedmice i postavila bodljikavu žicu i prepreke da bi spriječila prilazak mase američkoj diplomatskoj misiji.


Obama je u pismu Morsiju ponovio da osuđuje kontroverzni film i rekao da se nada da će s njim sarađivati u izgradnji "strateškog partnerstva", objavljeno je na zvaničnoj stranici egipatskog predsjednika na "Fejsbuku", piše blic.rs.


Egipat je bio blizak saveznik SAD u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, čija je 30-godišnja vladavina okončana narodnim ustankom prošle godine.


Obamin suparnik na predsjedničkim izborima, republikanac Mit Romni, pozvao je na zauzimanje oštrijeg stava prema Egiptu nakon što su demonstranti preskočili zid oko Ambasade SAD u Kairu i skinuli američku zastavu 11. septembra.


Obama je izjavio ranije ovog mjeseca španskoj televiziji da SAD smatraju da nova islamistička vlast u Egiptu nije ni saveznik, niti neprijatelj.

Morsi je ranije nagovijestio da Egipat neće biti neprijateljski nastrojen prema zapadu, ali da neće biti ni ponizan kao u vrijeme Mubaraka.

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Thunderstorm

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
13°C / 22°C

Mostly sunny
14°C / 26°C

Cloudy
14°C / 23°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.