Baner
car rental budva
Region / Svijet - Svijet
Rusi i Amerikanci gradiće tunel između Aljaske i Sibira?
30. maj 2012.

30bering-tunel1Iako zvuči kao naučna fantastika, tema stara više od jednog vijeka ponovo je predmet pregovora: željeznički tunel koji će spajati Daleki Istok i Daleki Zapad- Rusiju i Aljasku.Ovakav tunel bi teoretski omogućio da prosječan Britanac u Londonu sjedne na voz i putuje sve do SAD. Poređenja radi, čuveni tunel ispod La Manša duplo je kraći od ovog između SAD i Rusije.

Uticajni ljudi iz Kremljа i Bijele kuće nedavno su se sastali kako bi načeli temu o projektu koji bi povezao Aljаsku i Sibir kroz Beringov moreuz. Tunel su nazvali "Bering".

Ova željeznica prvobitno bi bila namijenjena razmjeni industrijskih proizvoda, dok će obični putnici morati da sačekaju. Iako bi projekat koštao oko 100 milijаrdi dolаrа, ovakva željeznica bi mogla da preveze i 100 miliona tona tereta godišnje, pa bi se brzo isplatila.

Ideja o povezivanju SAD i Rusije postojala je ranije, još za vrijeme cara Nikolaja II Romanova, koji je maštao o gradnji ovakvog tunela. U novije vrijeme, planovi su podrazumijevali gradnju niza visećih mostova preko dva ostrva smještena između Aljaske i Sibira.

foto: Blic.rs.

bering-tunel

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Mostly cloudy

16°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Showers
14°C / 21°C

Rain
12°C / 19°C

Partly cloudy
12°C / 20°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.