Baner
car rental budvanekretnine barpicerije u podgoriciljetovanje u ulcinju
Region / Svijet - Svijet
Istražitelji UN: Vladine snage u Siriji i pobunjenici napadaju bolnice
13. septembar 2013.

sirijaok2108
S
nage sirijske vlade bombarduju i granatiraju bolnice u oblastima pod kontrolom pobunjenika kako bi spriječile da se bolesnima i ranjenima ukaže medicinska pomoć, što su djela koja predstavljaju ratne zločine, navodi se u izvještaju istražitelja UN.

Borci lojalni predsjedniku Bašaru al Asadu namjerno uskraćuju medicinsku pomoć ljudima, kažu istražitelji u svom izveštaju, ali navode da su se “bolnice našle i na meti napada snaga pobunjenika”.
"Obrazac napada ukazuje da vladine snage namjerno gađaju bolnice i zdravstvene ustanove kako bi stekle vojnu prednost lišavajući tako antivladine oružane grupe i njihove pristalice medicinske pomoći", navodi se u izveštaju UN.
Napadi su, kako se kaže, počeli kada je nasilje preraslo u sirijski građanski rat početkom 2012. godine, a nastavljeni su i dalje, javio je Rojters.
Ni Asadove ni pobunjeničke snage nisu reagovale na ove navode istražitelja o kojima će se u ponedeljak razgovarati pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi.
U izvještaju se kaže da je sirijska vojska zauzela bolnice koje koristi kao bazu za snajpere, tenkove i vojnike, dok se vozači hitne pomoći, sestre i doktori napadaju, hapse, muče ili likvidiraju čime se na "podmukao način" krši međunarodno pravo.
U izveštaju se pominje i nekoliko primjera, kao što je slučaj vojne bolnice u Mezu u Damasku gdje su pacijenti prebijani ili su po njihovim tijelima gašene cigarete ili su mučeni do smrti.
Navodi se i da su bolnice u Homsu, Alepu, Damasku, Deri i Latakiji granatirale ili bombardovale vladine snage.

Slobodna pobunjenička sirijska armija napala je Nacionalnu bolnicu u gradu Dera u maju 2013. godine, navodno zato što se vjerovalo da je tu 50 pacijenata povezanih sa vladinim snagama, navodi izvještaj.

 

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Sunny

17°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Sunny
4°C / 16°C

Mostly sunny
7°C / 15°C

Partly cloudy
7°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.