Baner
car rental budva
Region / Svijet - Srbija
Srbija: Meso i ulje poskupljuju zbog suše
21. jul 2012.

mesoMeso, mesne prerađevine, mlijeko, suncokretovo ulje, samo su neki od proizvoda koji će poskupjeti u Srbiji zbog suše i manjeg roda kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura, ocjenjuju stručnjaci i proizvođači, piše Blic.

- Sve mesne industrije su, zbog poskupljenja sirovina i kursa eura, barem dva puta dizale cijene od početka godine, ali će suša vjerovatno prouzrokovati još jedan porast cijena - kaže Vukoje Muhadinović, direktor Industrije mesa „Topola“. On kaže da bi rast cijena sirovina za 20 odsto mogao da poskupi svježe svinjsko meso i prerađevine od sedam do deset odsto.

Poskupljenja su neizbježna i po mišljenju Milana Prostrana, savjetnika u Privrednoj komori Srbije, koji međutim, smatra da još ima vremena da država ublaži cjenovni udar intervencijom iz robnih rezervi.

- Ne očekujem, ipak, da manja ponuda dovede do ozbiljnijih nestašica mesa, jer će više cijene smanjiti potrošnju i preusmjeriti potrošače sa skupljeg i deficitarnijeg goveđeg i svinjskog mesa na jeftinije, živinsko - kaže on.

Rast cijena stočne hrane, takođe, poskupljuje i proizvodnju mlijeka, pa Sanja Bugarski, predsjednica Centralne asocijacija proizvođača mlijeka Vojvodine, kaže da će, ako država ne bude intervenisala - između ostalog i kroz robne rezerve - stoka završiti u klanicama, što bi za rezultat imalo i manju ponudu mlijeka, ali i dalje smanjenje stočnog fonda.

 

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

PM showers
7°C / 14°C

Rain
9°C / 13°C

Showers
10°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.