Baner
car rental budva
Region / Svijet - Srbija
Nova zakletva srpske Žandarmerije: "Bez Kosova nemam majku"
30. jun 2012.

30zandarmerijaSrpska Žandarmerija, najveća jedinica MUP-a, ima novu zakletvu koja je zvanično predstavljena 28. juna. Sadržaj zakletve, do koje je došao B92 govori o borbi za Kosovo, „bez koga nema ni Srbije“, a njen autor je Bratislav Dikić, prvi čovjek Žandarmerije.

Na pitanje beogradske televizije šta znači „pobijedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova“, u Žandarmeriji kažu da ta jedinica MUP-a od ove godine slavi Vidovdan kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u fokusu zakletve.

- U pitanju je čista metafora. Željeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju, da se sjetimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka, i shodno tome rečeno je - pobijedićemo ili poginuti. Nikave veze sa promjenom vlasti nema ova zakletva i simbolike povezivanja Kosova sa promjenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvijek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas - kaže Stanica Puzović, PR Žandarmerije.

Za Filipa Švarma, autora filma „Jedinica“, koji se bavi usponom i padom Jedinice za specijalne operacije, ovakva pjesma je, kako kaže, „trapav pokušaj pravljenja zajedništva i solidarnosti“.

- Mislim da je to sada aktuelni pokazatelj patriotizma, pogotovo u ovom političkom odnosu koji se stvorio u Srbiji. Dakle, mi smo partiote, nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova, držaćemo se ustavne preambule i istaći mitski poetski značaj Kosova - smatra on.

Međutim, za Milana Antonijevića, pravnika i borca za ljudska prava, ovo je neprijatno iznenađenje iz dva razloga: isticanje pripadnosti i borbe samo za srpski narod, i pominjanje Kosova kao jedino bitnog.

- To zabrinjava naročito kad pogledate da će ova jedinica biti angažovana i u multiancionalnim sredinama, da će ona imati dodira i sa drugiunm nacijama, da mora da funkcioniše u Srbiji okakva jeste, da Srbija nije samo Kosovo. Ustav govori kako je država Srbija uređena, da postoje i druge nacije koje u njoj žive, i ne možemo se samo na tu preambulu ustava oslanjati kad pravimo zakletvu ljudi koji će braniti ovu zemlju na način kako je to predviđeno - kaže on.

Inače, više od 3.000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, po nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktično su pod komandom jednog čovjeka. Po istoj sistematizaciji, njih oko 600 pripadaju specijalnom odredu, koji je, po strukturi, sličniji vojsci nego policiji.

Tekst zakletve Žandarmerije Srbije, koji je objavio B92, prenosimo integralno:

Kosovo je moja majka,

moje poreklo je na Kosovu,

moji preci su sa Kosova,

moja istorija je na Kosovu,

moj srpski narod rođen je na Kosovu,

moja Srbija nastala je na Kosovu.

Bez Kosova nemam majku,

bez Kosova nemamo poreklo,

bez Kosova nemam pretke,

bez Kosova nemam istoriju,

bez Kosova ne postoji moj srpski narod,

bez Kosova ne postoji moja Srbija.

Narode srpski, braćo i sestre,

zaklinjem se pred Bogom,

pobediću ili časno poginuti,

za moju čast, za moje poreklo,

za moju porodicu, za moju Srbiju.

S verom u Boga, za Krst Časni i majku Srbiju.

Živela Srbija!

Komentari (13)
 • Anonimus
  Siročad, sad nemaju nikoga. Ni majku ni ....
 • Dijaspora
  T..a v..a djevere Vukota
  Kosovo tu srpsku kolevku sad ljuljaju albanci i to je zavrsena prica.
  Posjetimo se oni su govorili tako zvana armija BH takozvana armija Hrvacke ali to sad sve priznaju tako ce priznati i Kosovo uskoro
 • fendak
  mozete vi da poginete za Kosovo negdje u Vojvodini ,Banatu, Sremu ali Kosovu ne smijete prici. Inace veliki je ovo pesnik mada mi nije jasno kako na primjer muslimani pripadnici zandarmerije treba da se kunu u krst casni.
 • Sovereign  - Вјечно
  Само је бивша СР ЦГ "вјечна". Све остало је релативно. Изгледа да си ти имао дивно прољеће у Албанији...Сада плаћате дивиденде правим "ослободиоцима"...А шта ми можемо и не можемо и ви сте сазнали 1918. Пријатан тек.
 • Anonimus
  Mrtvi su zaboravili Kosovo a ovim 'dignutim iz mrtvih' ostalo samo sjećanje i Lazareva zakletva-ko na Vidovdan ne dođe........
 • Vesna
  Znači "Metohije" su se komšije definitivno odrekle ?
  Nadahnuti pesnik je nespominje u ovoj pesmici ?
  Dali je to "nedostatak patriotizma" ili se prosto reč
  nije lepo rimovala ,recimo kao reči "Krst-Kosovo" ?
 • Sovereign  - Граматика
  Драга моја, пусти Косово*..."Да ли" се пише одвојено...Само квази државе мисле да ће вјечно.
 • grahovo  - grahovo
  odlicna pjesma ...
  Ja sam porijeklom sa vucitrna i to imam u rodoslovu ...
  KONACNO CE SRBIJA DA VODI POLITIKU RECIPROCITETA
 • Robinzon Kruso
  Ni ja bez Jugoslavije "nemam majku" - pa ziv ostadoh. Ovi cackaju mecku gdje ne treba. Jednostavnije i jevtinije bi bilo da Voja Kostur (Vojislav Kostunica) koji je "naskrabao" i sklepao tkz Ustav Srbije za par dana, isti prilagodi sa realnom situacijom na terenu. To bi isto bilo kada bi Madzarska u svom Ustavu navela Vojvodinu kao "svoju juznu pokrajinu".
  Dokle ce vise politicari u Beogradu da izigravaju pajace.
 • Nenad mne
  Bože pomozi im! Nijesu upoznati sa istorijom ( neka pogledaju šta se događalo 6 godina poslije 1389.), ne žive u stvarnosti, nije im jasno kako da ostvare ono što sanjaju...Što se ovi pamfleti nalaze na portalu Analitika!
 • Sovereign  - Видјећемо
  Живјела Србија!
 • Jole Drinjak,penzioner Prčanj  - Pjesma nas je održala..
  Da,daaa bez "Kosova nemam majku"? A taja smo zakoprljali u onom dvorištu u Požarevcu-pa sada zajedno sa našom "braćom" crnogorcima i svakolikom Crnom Gorom-1992 g.glasali su za ustav skalamerije SRJ-njih više od 90% ,neko tajno,a neko javno tugujemo i pjevušimo-svaki u svojoj torini -življela Europa-demokratija i privatizacija?!!! I za kraj-da ne bi bilo zabune ovo 8% što nije glasalo ni izlazilo na izbore-referendume -danas smo porasli i ima nas od 35 do40 %,koji ne vjerujemo uličarima i ne izlazimo na izbore!!!
 • Anonimus
  Мађарској Војводина није толико битна, и звала се одавно Српска Војводина! Такође добили смо је као победници Првог Светског Рата! Шиптари су на Косово насељени од Турака када су Срби са њега протерани, а ми смо Косово ослободили, 1912., па 1945., па 1999., а онда нас НАТО бомбардовао, да би правио базу на корак од Русије! Али ослободићемо ми опет Косово, а ви који сте га издали плакаћете, јер ће ваше Расрбице бити протеране са осталом багром! Имали смо Клонимировића Српско Краљевство, па онда још веће Душаново, па онда још веће Петрово, а највеће биће ускоро, али лекцију смо научили, овај пут све издајнике шаљемо у Истанбул!
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner
Baner

Pretraga

Baner

Thunderstorm

11°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Rain
12°C / 16°C

Partly cloudy
12°C / 22°C

Mostly sunny
14°C / 26°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.