Baner
car rental budva
Region / Svijet - Srbija
Srbija: U Vojsku stižu 32 sveštenika
01. jun 2012.

popovilopoviokKonkurs za prijem sveštenika u Vojsku Srbije biće uskoro raspisan, saznaje “Blic”. Vojska će na prvom konkursu tražiti 30 pravoslavnih, jednog katoličkog sveštenika i jednog imama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Oni će imati status profesionalnih oficira sa činom vojni sveštenik, vojni kapelan, vojni imam i vojni rabin, kao i status savetnika komandanta, ali neće imati pravo komandovanja.

Nova pravila službe su nedavno stupila na snagu, čime je posle prošlogodišnje uredbe o vjerskoj službi u Vojsci ispunjen uslov za prijem vojnih sveštenika.

- Planirano je da na 100 do 500 pripadnika određene tradicionalne crkve, odnosno vjerske zajednice u sistemu odbrane bude zaposlen jedan sveštenik. Dva sveštenika dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, dok će na svakih sledećih 1.000 pripadnika Vojske biti po jedan oficir verske službe - kažu u Ministarstvu odbrane.

U ministarstvu navode da će tačan raspored vojnih sveštenika biti poznat po objavljivanju konkursa.
- Oni bi trebalo da budu raspoređeni u Generalštabu, komandama operativnog nivoa, komandama brigada i samostalnih bataljona, Vojnoj akademiji i vojnozdravstvenim ustanovama i odgovarajućim potčinjenim sastavima - kažu u ministarstvu.
Ministarstvo odbrane je potpisalo sporazume sa šest tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u vezi sa vjerskom službom u Vojsci Srbije.

(blic.rs)

Komentari (4)
 • Nebeski 'squad'
  Još jednoga za premijera i ljepota ...
 • Boban Bg
  Kako je krenulo, najveća stavka u budžetu poslije zdravstva i školstva biće popovi. Poslije vojske moraju na red doći i vrtići. Ko bolje zna sa malom đecom od popova.
 • Sovereign  - Нискост
  Немојте Бобане овако ниско...Па зар вас Ви не подсјећате свако мало Ваших година, врхунског образовања и школске 65/66, ужег и ширег круга еминетних пријатеља. Зар Ви једном нисте покушали да одржите вакелу на рачун идеала...Елем и Ви понекад помињете ваше унуке...Ако већ желите Србији оно што ја желим бившој СР ЦГ немојте барем дјецу да увлачите у тo...
 • Milan Nikolić
  A kojem normalnom i dobronamernom ovo smeta? Pa ovo imaju skoro sve vojske sveta od USA, UK, Švedske...Hrvatske. Treba vam karavan?
Dodaj komentar
Vaši Kontakt Podaci:
Komentar:
Zaštita
Morate navesti anti-spam kôd koji stoji na slici.
 
Baner

Najčitanije vijesti

Baner

Pretraga

Baner

Cloudy

9°C

Podgorica

Prognoza za tri naredna dana:

Partly cloudy
6°C / 14°C

Light rain
8°C / 13°C

Light rain
11°C / 14°C
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Analitika - Informativni Portal © 2014.